Нови Технологии

CES 2018: Samsung представи платформа за самоуправляващи се автомобили

Computer World

Drvline – платформа, ориентирана към ОЕМ производителите на оборудване за самоуправляващи се автомобили и доставчици на MaaS (Mobility as a Service) услуги представи Samsung в рамките на изложението CES 2018.

Според разработчиците много от настоящите софтуерни и хардуерни платформи за автономни коли принуждават потребителите да приемат комплект от технологии на принципа “всичко или нищо”. Drvline пък е създадена отчитайки възможности за бъдещи промени, като премахване или добавяне на технологии и компоненти. Това би трябвало да гарантира актуалността на крайното решение в бъдеще. Гъвкавостта е важен фактор за успех в бъзро променящи се отрасли, какъвто е автомобилният.

Платформата включва няколко компонента и технологии, създадени на базата на опита на Samsung, наптрупан в областта на електрониката, интернет на нещата и вградените системи, включително алгоритми за автопилоти от нива 3, 4 и 5. Тук влиза и системата от камери за следене на ситуацията на пътя, създадена заедно с Harman на базата на стандартите и изискванията на NCAP (New Car Assessment Program), които в скоро време ще влязат в сила. Сред тях са предупреждения при напускане на лента за движение, алармиране при възможност за сблъсък, засичане на пешеходци, както и автоматично аварийно спиране.

Представянето на Drvline на CES 2018 идва след поредица от стъпки, предприети от Samsung през миналата година. Сред тях е придобиването за 8 млрд. долара на Harman, която специализира в сферата на свързаните автомобилни системи. Други примери са създаването на подразделение, обединяващо няколко автомобилни направления, учредяване на фонда за иновации Samsung Automotive Innovation Fund с бюджет 300 млн. долара и серията инвестиции и партньорства с цел съвместни разработки на решения.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X