Нови Технологии

Nvidia обяви сделки за автономно шофиране с VW и Uber

Владимир Владков

 

Nvidia обяви сделки за автономно шофиране с VW и Uber. Снимка: блог на Nvidia

Nvidia обяви, че е сключила партньорски договори с няколко водещи автомобилни компании, представи и няколко нови платформи за автономно шофиране, като по този начин производителят на чипове се стреми да „вдъхне“ живот на технологията.

Сред водещите партньори в списъка е Volkswagen (VW), която ще вгради технологията за „навигатор“ с изкуствен интелект в своите коли от следващо поколение, използвайки Drive IX (една от новите платформи, представени от Nvidia). Автомобилният производител ще използва технологията на Nvidia, за да предложи на шофьорите помощ, базирана на данните, събирани от вътрешни и външни датчици в платформа. Компаниите твърдят, че тя може да бъде допълвана с нови функции чрез софтуерни обновявания.

VW планира да започне да внедрява масово функциите за автономно шофиране през 2020 г.

Nvidia ще си сътрудничи и с Uber за разработката на изчислителна система с изкуствен интелект, която ще бъде вградена в нейния автопарк от безпилотни коли и товарни камиони. Компанията, обявена за „таксиметрова“ наскоро, започна да работи върху възможностите за автономно шофиране още през 2015 г.

Германският производител на автомобилни части ZF Friedrichshafen и китайският интернет гигант Baidu са решили да заложат на наскоро комерсиализирания процесор Drive Xavier на Nvidia, който да поставят в основата на платформа с изкуствен интелект за автономно шофиране, готова за масово производство в Китай. За Baidu това е втора стратегическа крака в тази област, след като миналата седмица компанията обяви сътрудничество и е BlackBerry за развитие на технология на базата на софтуера QNX на BlackBerry.

Същевременно компанията за самоуправляващи се системи Aurora планира да изгради хардуерни платформи за автономно шофиране ниво 4 и 5 (Level 4 и Level 5) на базата на процесора Xavier на Nbidia.

Nvidia представи и две платформи, базирани на системата в един чип (SoC) Drive Xavier, проектирана за задълбочено интегриране на изкуствения интелект в изживяванията на шофьорите. В новия софтуерен пакет са включени Drive IX, чиято цел е да улесни разработчиците при изграждане на автомобилен изкуствен интелект, използващ външни и външни датчици, и Drive AR, развоен SDK пакет с добавена реалност, покриващ навигацията, картографиране на околността и проследяване. Тези компоненти допълват първоначалната платформа Drive AV на Nvidia, която предоставя функции на невронна мрежа, позволяващи на колите да „шофират сами“

Досега над 320 партньори правят свои разработки, използвани отворената платформа Drive на Nvidia.  

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X