Нови Технологии

Технологични тенденции през 2018 г. - криптовалути, AI, носима електроника

Computer World

В началото на всяка година експертите започват да правят обосновани догадки кое ще е "следващото голямо нещо" в света на технологиите. До началото на CES 2018 обаче остават едва няколко дни, а след него следват още много събития, които ще представят тенденциите за тази година, като ITExpo, Gitex, Mobile World Congress и Techspo, така че скоро голяма част от догадките ще бъдат потвърдени или отхвърлени. Едно е сигурно – в следващите няколко седмици ще станем свидетели на множество продуктови съобщения, разкриване на технологии и прокламации за иновации, които ще ни отведат в бъдещето.

Истината обаче е, че във всеки хитов продукт или тенденция в миналото - DVD плейъри, iPhone, стрийминг медии - имаше много пропуски. През последните години 3D технологията претърпя голямо развитие и беше обявена за бъдещето на филмите и телевизионните приемници, но се оказа, че нуждата от специални очила отблъсна много потребители. Малко хора вече се сещат и за DivX или Zune, да не говорим за WiMAX.

За да предскаже бъдещето, човек трябва не само да следи моментните тенденции, но и да обмисли какво още липсва. 3D технологията например не постигна очаквания успех по една проста причина – за нея се говореше като за иновация и през 50-те, 60-те и 80-те години на 20-ти век.

Истински иновативните технологии не са насочени към решаването на проблеми, които не съществуват. Затова следващите големи технологични крачки ще отговорят наистина на изискванията на потребителите и нуждите на бизнеса и ще направят живота ни по-добър. А технологичните иновации могат да дойдат в много различни форми.

Криптовалутите – паричните средства на 2018 г.

Дигиталните пари, известни още като криптовалута, определено попаднаха в светлината на прожекторите в края на 2017 г., благодарение на рязкото покачване на цената на биткойн. Въпреки това не трябва да се забравя, че биткойн е само една от най-популярните алтернативи на традиционните пари. Криптовалутите определено имат потенциала да се превърнат в една от най-важните тенденции за наблюдение през 2018 г. "В момента съществуват около 1200 различни дигитални валути и почти всеки ден се появяват нови и нови", казва Джим Портильо, доцент в катедрата по компютърни науки в университета в Мериленд.

Един от недостатъците на тази технология би могъл да бъде фактът, че тя не е толкова непроследима, колкото повечето хора си мислят, но това надали ще разубеди тези, които вече са решили да инвестират в криптовалута. "Самите алгоритми дават грандиозни обещания, но на пазарите трябва да изтече много вода, докато те наистина се реализират. През следващата година ще видим много сътресения, преди някой да съчетае всички отделни съставки в едно работещо цяло", категоричен е Портильо.


Технологични тенденции през 2018 г. - криптовалути, AI, носима електроника

© Computer World, Computerworld.bg

Изкуственият интелект – по-умен от всякога

Все още има съмнения, че машините ще надминат човешките умения през 2018 г., но изкуственият интелект ще става все по-умен и ще продължи да поема нови роли. "Хората ще продължат да захранват машините. Няма почивка за изкуствения интелект и машинното обучение", коментира Джош Крандъл, главен анализатор в Netpop Research, пред TechNewsWorld. Тези две взаимосвързани технологии ще проникват все по-навътре в живота ни и ще повлияят на много от процесите, които понастоящем извършваме ръчно. Това важи в особено голяма степен за сферите на онлайн маркетинга и дигиталните медии", смята и Грег Стърлинг, вицепрезидент по стратегията и анализите в Local Search Association.

Разбира се, иновациите не могат да надхвърлят моментните възможности на компютърната наука, затова голяма част от напредъка в развитието на изкуствения интелект може да остане зад кулисите - в лабораторни условия.

Според Джим Портильо през 2018 г. в глобален мащаб изкуственият интелект и дълбочинното машинно обучения ще изземат работата не само на работниците във веригите за бързо хранене например, но и на редица консултанти в областта на финансовите услуги, правосъдието, маркетинга и т.н. За да се стигне до това ниво на развитие обаче, той предвижда, че компаниите трябва да се обърнат към потребителите с искане да предоставят множество първични, необработени данни, които са необходими за подобряването на системите, базирани на изкуствен интелект.


Технологични тенденции през 2018 г. - криптовалути, AI, носима електроника

© Computer World, Computerworld.bg

"2018 г. ще бъде една разочароваща година, тъй като тези помощни технологии все още няма да могат да дадат истински решения на наболели проблеми. Но не се притеснявайте - технологиите ще продължат да се подобряват и да стават все по-персонализирани", смята от своя страна Джош Крандъл.

Носимата електроника

Друга тенденция, за която отдавна се говори, е носимата електроника (wearables), но дори Apple не успя да постигне кой знае какви успехи със своя “умен” часовник. 2018 г. може да се окаже годината, в която носимата електроника най-накрая ще се превърне в мейнстрийм, но за целта най-вероятно ще се наложи основен редизайн. Това развитие може да изисква например замяната на кабелните устройства, като слушалки за смартфони, с такива, които използват Bluetooth. "Това би могло да начертае пътя към върха и на други безжични периферни устройства, които използват смартфона като източник за подобряване на функционалности и услуги", смята Чарлз Кинг, главен анализатор в Pund-IT.

"През тази година носимата електроника ще бъде все по-разпространена и едновременно с това все по-невидима от всякога", казва Джули Силвестър, продуцент в Living in Digital Times, и добавя, че оптимизираният живот на батерията, по-модерната визия, повишената здравина и иновативният дизайн ше допринесат за по-широкото приемане на технологията.

"Все повече и повече компании ще предоставят носима електроника под някаква форма за своите служители. Тя би могла да се използва за обучение, достъп до съоръжения и дори за разплащане", смята и Робин Раскин, основател на Living in Digital Times. По думите ѝ също така може да се очаква появата на носима електроника с нови функции и дизайн, като навлизането на биоинженерните материали ще бъде полезно както за търговците на дребно, така и за потребителите.

Лицевото разпознаване - най-добрият идентификатор

Лицевото разпознаване е, може би, най-сигурният начин за идентификация. Точно както пръстовите отпечатъци могат да принадлежат само на точно определен човек, така и характеристиките на лицето са уникални, въпреки че на пръв поглед някои хора много си приличат. По тази причина лицевата идентификация може да придобие много по-голяма популярност през 2018 г.

Apple вече дръпна едни гърди напред с пускането на iPhone X, който позволява на потребителите да го отключат само с поглед. "Продуктите на Apple са стимулирали широкото публично приемане на редица технологии - от WiFi, през стрийминг на музика, до виртуалните клавиатури", отбелязва футуристът Майкъл Роджърс.


Технологични тенденции през 2018 г. - криптовалути, AI, носима електроника

© Computer World, Computerworld.bg

Apple обаче не е единствената компания, която постоянно проучва възможностите за иновативни решения. "Лицевото разпознаване вече е тук, макар и скрито зад кулисите на все по-голям брой търговски и обществени пространства", казва Роджърс пред TechNewsWorld и предрича, че скоро тази технология ще се появи навсякъде - от касовите апарати и банкоматите до системите за домашна сигурност и удостоверяването на идентичност за ползване на различни услуги.

Повсеместното лицево сканиране обаче има и своите недостатъци. "Това ще представлява поредна значителна загуба на лично пространство, като този път в жертва ще падне публична анонимност", обяснява Роджърс.

Мобилните телефони - видео и конвергенция

Би било лесно да се предположи, че годините 2007-2017 – от излизането на първия iPhone до това на най-новия модел - са десетилетието на смартфона. IPhone на Apple и операционната система Android на Google помогнаха за разрастването и трансформирането на пазара, отнемайки го от предишните доминанти BlackBerry и Palm. Смартфонът се превърна в най-широко разпространеното устройство, което почти всеки носи навсякъде. 2018 г. няма да е годината на смартфона, но може да се окаже годината, в която този вид устройства ще започнат да правят още повече неща.

"Видео технологиите ще ръководят пазара на мобилни услуги и устройства през 2018 г.", коментира Стив Блум, главен анализатор в Tellus Venture Associates. По думите му потребителската електроника малко по малко ще се сведе до производството на два основни продукта - смартфони и телевизори с голям екран, като везните се накланят към мобилните апарати.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X