Нови Технологии

Amazon патентова дрон, който в случай на инцидент се саморазпада

Computer World

Едно от големите притеснения около безпилотните летателни апарати за доставки е какво ще стане в случай на инцидент по време на доставка? Никой не иска падащи от небето колетни пратки или дрони, причиняващи щети и нараняващи хора. Но в Amazon явно не мислят, че това е лоша идея, стига летателните апарати да падат „безопасно“, съобщава The Verge.

По-рано тази седмица компанията получи патент за „директно фрагментиране на безпилотен летателен апарат“. Или по друг начин казано, саморазпадащ се във въздуха дрон в случай на непредвидено обстоятелство.

В патента е обяснено как бордови „фрагментиращ контролер“ ще поеме контрола в случай на сериозна повреда, като избухване на батерията или повреда на задвижващия механизъм. Компютърът бързо ще проучи маршрута на полета, метеорологичните условия и терена наоколо, след което ще инициира фрагментиране на дрона.

Макар да звучи противоречащо на всякакви протоколи за безопасност, в случай на сигурна катастрофа е по-добре да пада на части, вместо като голяма и тежка машина. Илюстрация към патента показва дрон, изпускащ различни елементи над празни пространства преди да се разбие в дърво.

 

снимка:Amazon / USPTO

Редът, по който елементите да бъдат отделени от машината може да бъде определян според стойността им например. Разбира се, както с много други патенти, няма гаранции, че Amazon ще направи нещо повече от проучване на концепцията.

В реалния свят плановете на компанията за дроните за доставки са изправени пред далеч по-прозаични предизвикателства. Например разработване на решение за контрол на полета, което да може да управлява десетки безпилотни летателни апарати едновременно или да убеди хората в икономическите ползи от дрони за доставки. Макар основната технология да е налична, единствените реални до днес приложения на дрони за доставки са за специализирани цели, като доставка на кръв и медицински проби. Представяте ли си изхвърлянето на такива неща по време на полет?

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X