Нови Технологии

Д-р Мичио Каку: Технологиите ще доведат до “перфектен капитализъм”

Computer World

Вървим към “перфектен капитализъм”, в който клиентът ще знае всичко за продукта. В бъдеще тази информацията ще е достъпна за всеки чрез интренет. Това заяви известният учен и футурист д-р Мичио Каку, по време на негова лекция в София. Тя бе организиране от българския офис на VMware по повод десетата годишнина от неговото основаване.

Капиализъм, най-общо казано, представлява частна собственост, при която цените се определят от кривите на търсенето и предлагането. В ежедневното прилагане на тази икономическа система обаче съществуват много проблеми и възможности за измами. Например не винаги е лесно да се определи маржът на печалбата или през колко посредници минава дадена стока, преди тя да достигне клиента.

Според Каку милиардерите на бъдещето ще се появяват на места, където е налице „триене“, т.е. където са налице трудности например заради прекалено многото посредници. Това стои в основата на успеха на компании като Uber и Airbnb – платформи, които в крайна сметка свързват директно клиента със собственика, който предлага услугата.

По време на лекцията си в София, д-р Мичио Каку постави акцент върху теми, движещи бъдещето напред като изкуствения интелект (AI), данните и анализите, дигитализирането на индустриите и други. Като физик-теоретик, автор на бестселъри и световноизвестен лектор, той е познат по цял свят като футурист и популяризатор на науката. Като един от създателите на теорията за струнните полета, той продължава усилията на Айнщайн в обединяване на фундаменталните сили на природата в унифицирана теория за всичко. Д-р Каку предсказва тенденции, касаещи бизнеса, медицината, финансите, образованието и начинът ни на живот, основан на най-новите достижения в науката.

Лекцията бе част от програмата „VMware Speaker Series“, която дава възможност за служителите на VMware и техните гости да чуят на живо и да се включат в предизвикателни дискусии с участието на световноизвестни лектори от най-различни сфери на бизнеса, науката, предпримачеството и други.

VMware България кани всяка година популярни мотивационни лектори, давайки възможност на присъстващите да чуят различна гледна точка за света и да ги вдъхнови да бъдат още по-успешни в това, което правят. Програмата е само един от начините, по който компанията инвестира в развитието на своите служители. Благодарение на усилията и развитата експсертиза, за своите десет години от създаването си, офисът в България се превърна в един от топ три ключови стратегически развойни центрове за VMware в световен мащаб и основен хъб за разработки и иновации на компанията в регион ЕMEA (Европа, Близкия Изток и Африка).

Основни акценти от лекцията:

  • "Четвъртата вълна в технологичната революция ще бъдат изкуственият интелект и нанотехнологиите. Те вече навлизат в много аспекти от живота ни. Ще дойде момент, в който всичко, което ни заобикаля ще бъде базирано на AI - ще можем да обсъждаме маршрути с автомобила си, да търсим консултация с Робо Лекари и Робо Адвокати, да се информираме в реално време за биографията на познати и непознати хора, и др.", сподели д-р Каку.
  • "Дигитализирането на човешкия геном ще бъде следващият голям пробив в медицината. Ще можем да изграждаме тъкани и органи от собствените си клетки, да идентифицираме тежки заболявания поне 10 години преди да са се развили, да провеждаме хирургични процедури, ползвайки компютърни технологии и отдалечени системи", допълни той.
  • "Основната разлика между човека и изкуствения интелект е наличието на съзнание и разум при хората. Развитието на AI ще мине през няколко фази, докато стане сравним с човешкия интелект. Очаквам това да се случи към края на века".
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X