Нови Технологии

Инженери от MIT са подобрили дизайна на масовите 3D принтери

Computer World

Инженери от Massachusetts Institute of Technology (MIT) са разработили настолен 3D принтер, който работи до 10 пъти по-бързо от използваните в момента за търговски цели негови конкуренти. Ключов елемент в дизайна му е компактната печатаща глава, в която има два елемента позволяващи по-високата скорост. Единият е винтов механизъм, подаващ полимерния материал през дюза, а втория е лазер. Той е вграден в главата и бързо нагрява или топи материала, позволявайки му така да преминава по-бързо през дюзата.

Машината разкрива потенциала на 3D печата за по-приложима производителност. Бързото 3D принтиране ще създаде нови начини за работа и открива нови пазарни възможности.

Настолните 3D принтери за търговски цели към момента работят средно при обем от 20 кубични сантиметра в час.

Екипът, разработил новото устройство е открил три фактора, ограничаващи скоростта на печат:

  • колко бързо се движи принтиращата глава

  • колко сила може да упражни върху материал за прокарването му през дюзата

  • колко бързо главата провежда топлина за топенето на материала.

При повечето настолни 3D принтери пластмасата се подава през дюза чрез фрикционна ролка (pinch-wheel). Това е добро решение при ниска скорост, но при увеличаване на скоростта ролката започва да губи сцепление с материала, което ограничава скоростта с която главата може да подава материал. Затова при новия модел е използван винтов механизъм вътре в принтиращата глава.

Екипът е добавил и лазер в долната част на механизма, който нагрява материала преди да премине през дюзата. По този начин пластмасата е по-бързо и по-добре стопена в сравнение с конвенционалните 3D принтери, при които се нагряват стените на дюзата за стопяването на материала.

Лазерът и винтовият механизъм са интегрирани в компактна принтираща глава с размерите на компютърна мишка.

Накрая инженерите са създали високо скоростна рамка във формата на Н, задвижвана от два мотора, свързана за подвижна платформа носеща принтиращата глава. По този начин главата може да се движи достатъчно бързо и да поддържа скоростта на подаване на разтопен материал.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X