Нови Технологии

Виртуалните асистенти са незаменим помощник на носимата електроника

Computer World

Филмът “Стар Трек” беше прав в предвижданията си - в близкото бъдеще ще комуникираме с компютрите най-вече чрез говор. Като с хора. Но за да бъдат тези компютри достъпни за незабавно взаимодействие, те трябва да са прикрепени по някакъв начин към телата ни или директно имплантирани – т.е. става дума за виртуални асистенти, интегрирани в носима електроника (т.нар. wearables).

Мненията на технолозите и разработчиците са противоречиви, когато става дума за обвързване на виртуалните асистенти и носимата електроника – едни харесват идеята и разчитат на нея, други са скептично настроени. Съществуващото недоверие и разнобоят в професионалната общност показва, че симбиозата между тези две технологии надали ще бъде бъдещето на компютърната наука, но все пак тя ще се случи. По-надолу ще стане ясно защо този сценарий е неизбежен.


Носимата електроника като мобилен виртуален асистент

Начинът, по който трябва да мислите за носимите технологии, е като за мобилни версии на “умните” асистенти от типа на Amazon Echo, Google Home и Apple HomePod.

Този месец бе отбелязан тригодишният юбилей от старта на Amazon Echo. Когато платформата беше представена, медиите използваха определения като "лудо", "странно", "не много полезно" и "нищо ново", за да я опишат. Почитателите на технологичните новости се насочиха веднага към социалните медии, за да изразят презрение към виртуалния асистент на Amazon, като го обявиха за "безсмислен", защото смартфоните вече имали подобни виртуални асистенти, т.е. това не било иновация. Телефонните асистенти бяха и продължават да са доста лесни за използване, така че допълнителното "удобство" просто да говорите със стаята си е глупаво, смятат и до ден днешен много хора.

Тази гледна точка се основава на фалшивото предположение, че новите технологии се превръщат в масови, защото са необходими, практични или дори полезни. Критиците имат обаче право за едно нещо - никой не се нуждае от виртуален асистент. Но това също така е вярно и за смартфоните, 4K телевизорите или дроновете. Нуждата фактически няма нищо общо с това, че технологиите, които променят културата на потребителите, се превръщат в "масово използвани".

Технологичните продукти стават масови, защото хората се чувстват добре, докато ги използват. Ето защо Amazon Echo е хит, избран от най-големите технологични компании в индустрията. Затова вместо да мислите за виртуалните асистенти като за устройства, продукти или технологии, мислете за тях като за инструменти, даващи възможност за специфично човешко поведение. С виртуален асистент у дома просто си говорите и получавате звуков отговор или резултат като включване на осветлението например. Това по някакъв начин е удовлетворяващо, а удовлетворението е това, което трасира пътя на технологиите до крайните потребители.

Прогноза за следващите 4 години -->


През следващите няколко години ще се случат следните четири неща:

  1. Чрез изкуствен интелект виртуалните асистенти ще станат много по-умни и по-добри.
  2. Навикът да се използва глас за въвеждане на команди, вместо те да бъдат въвеждани чрез писане, ще продължи да се задълбочава.
  3. Много повече хора ще придобият виртуални помощници.
  4. Импулсът за употребата на виртуални помощници ще се увеличи и затвърди.

В общи линии виртуалните асистенти ще станат за индуструията на носимата електроника това, което беше интернет за смартфоните.


Виртуалните асистенти са незаменим помощник на носимата електроника

© Computer World, Computerworld.bg

Интернет се появи през 1969 г., но повечето хора дори не знаеха за него до 90-те години на миналия век. Това, което се промени, беше изобретяването на мрежата в края на 80-те години и създаването на първия уеб браузър на Windows през 1993 г. През следващото десетилетие много бизнес сектори и отделни хора заключиха, че интернет е толкова важен, че чак не можеха да си представят как са живяли без него преди това. В крайна сметка бяха необходими десетилетия за появата на постоянния интернет достъп, а малко по-късно общественото желание за свързаност доведе до засилено търсене на смартфони.

Прочетете още: България се изкачва с три места в класация на ООН за развитието на ИКТ

Днес хората постепенно осъзнават, че искат да имат виртуални помощници, задвижвани от “умни” системи, като Amazon Echo, Google Home, а скоро и Apple HomePod. В бъдеще обществото ще става все по-недоволно от това, че не е в състояние да има постоянен достъп до виртуалните асистенти, защото смартфоните не могат да активират “интелигентното поведение на асистента”. (Когато смартфонът е в джоба, не можете да комуникирате гласово с приложението на виртуалния помощник, което е инсталирано на него, освен ако нямате периферно устройство).

Възходът на носимите устройства с изкуствен и интелект -->Възходът на носимите устройства с изкуствен и интелект

Според Counterpoint, компания за проучване на технологичния пазар, приблизително една трета от носимата електроника, която ще излезе на пазара през тази година, ще бъдат задвижвана от изкуствен интелект (AI). Над половината от този тип устройства са “умни” слушалки - AirPods на Apple, Dash на Bragi, които поддържат виртуалния асистент Alexa на Amazon, и т.н. AirPods са проектирани изцяло около виртуалния помощник на Apple - Siri. Той се активира чрез двукратно натискане на AirPods и е готов да отговаря на въпроси, като дава възможност за гласов контрол на музика, списъци с песни и други функции. 

Въпреки че Pixel Buds на Google получава като цяло отрицателни отзиви, рецензентите все пак адмирират интеграцията на Google Assistаnt. Отскоро вече има и по-тясно насочени слушалки с виртуални асистенти и други подобни продукти, включително Vinci 2.0, Onvocal OV, MonsterTalk, продуктите от линията на Sony Xperia Ear и др. Origami Labs, стартъп от Хонконг, дори създаде “умен” пръстен, който пренася звука до ухото ви, използвайки проводимостта на костната ви система. За целта трябва просто да поставите пръст в ухото си. 

Но най-интересната категория сред носимата електроника с изкуствен интелект са “умните” очила. Въпреки че вече има някакво движение на този пазар, истинското начало на ерата на очилата с вграден виртуален асистент ще започне с тези на Amazon, които, според в. Financial Times, предстои да бъдат пуснати на пазара. Умните” очила с добавена реалност от Apple пък ще предлагат постоянен достъп до виртуален асистент през цялото време, в което се носят. 


Виртуалните асистенти са незаменим помощник на носимата електроника

© Computer World, Computerworld.bg

През следващите няколко години се очаква симбиозата между тези продукти и носимата електроника да осигури устройства с незабавен достъп до виртуалните асистенти във всеки момент, в който потребителят поиска това. Не на последно място, носимата електроника с изкуствен интелект ще подобри функционалността на мобилните приложения, като същевременно повиши тяхната сигурност. Ново изследване на Университета в Мичиган показа, че специализираната носима електроника има възможност да елиминира уязвимостите при разпознаването на глас. Технологията VAuth например съчетава звуковия сигнал на гласовите команди с вибрациите на тялото, за да създаде уникален "подпис", който потвърждава идентичността. Сигурният гласов идентификатор ще доведе до естествено взаимодействие с виртуалния асистент, а това ще позволи на тази форма на комуникация да замени сега съществуващите ключове, пароли, подписи и други форми за потвърждение на достъпа.

Заключението е кристално ясно - популярността на виртуалните помощници, нарастващата употреба на гласови команди, подобряването на качеството на виртуалните асистенти и способността на човешкия глас да се превърне в сигурен идентификационен код означават, че в бъдеще технологичните тенденции ще се сближат. По този начин виртуалните асистенти ще се превърнат в незаменим част от носимата електроника, а тя, от своя страна, ще бъде жизненоважен помощник за виртуалните асистенти.

Основният сценарий гласи, че всеки потребител ще има възможност да избере виртуалния асистент, който му харесва най-много, и независимо дали сте вкъщи, в офиса или в колата, ще имате под ръка вашия виртуален помощник. Когато излезете на разходка, ще имате избор измежду широка палитра от слушалки, умни очила и всякакви други AI устройства, които разчитат на един и същ виртуален асистент.

Филмът “Стар Трек” наистина е прав. Ще говорим с нашите компютри. Навсякъде. През цялото време.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X