Нови Технологии

Нов портал ще популяризира европейските космически изследвания

Computer World

Нов информационен портал ще популяризира европейските космически изследвания, като осигури достъп до резултатите от реализираните в сферата проекти за професионалисти, заинтересовани потребители, журналисти и т.н. Целта на портала е да се превърне в среда за нови партньорства и да спомогне за набелязването на търговски възможности, инспирирани от космическите изследвания.

Проектът, който е част от подкрепящите и координиращите функции на европейската програма “Хоризонт 2020”, ще бъде реализиран от международния консорциум HATCH, съставен от четири малки и средни компании - “Blue Dot Solutions” (Полша), “Catena Space” (Великобритания), “WATERDOG mobile” (Португалия) и “WIT Berry” (Латвия). В рамките на консорциума влиза и центърът за технологични изследвания “Eurecat”, базиран в испанската провинция Каталуния. Консорциумът беше избран, за да подчертае динамиката и стремежите на по-малките компании, особено по отношение на работата с високо напредналите цифрови технологии.

"Очаквам, че проектът HATCH ще бъде референтната платформа за всички заинтересовани от европейските космически изследвания граждани и професионалисти. Надявам се, че това може да доведе до нови партньорства и да улесни експлоатацията на резултатите от научните изследвания", коментира Жизел Ван Бунен, ръководител на проекта.

“HATCH обединява фокусирани малки фирми заедно с много допълнителни експертни знания и добавя някои специфични водещи компетенции за "големи данни" (Big data) от технологичен център, който познаваме много добре”, заяви Ед Честър от Catena Space.

Информационният портал ще разчита на водещи технологии за търсене, които ще дадат възможност на заинтересованите хора и организации да идентифицират тенденциите, да създават собствени филтри и да градят динамични изследователски мрежи. Според Европейската комисия проектът ще осигури “информационен, лесен за използване и визуално привлекателен единен ресурс за космически изследвания в Европа".

Не на последно място, платформата ще функционира и като инструмент за архивиране и съхранение на резултатите от европейските космически проекти, а за успешната реализация на идеята ще се разчита на богатия опит в космическия сектор, бизнес управлението, технологиите, уеб дизайна, цифровите комуникации и стратегията, който притежават членовете на консорциума.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X