Нови Технологии

Система от наносателити ще осигурят комуникация за милиони хора

Computer World

В космоса никой не може да чуе вашия вик. Тук, на Земята, също изобилства от места, където няма как да бъдете чути. Огромни площи от нашата планета все още не разполагат с нужната телекомуникационна инфраструктура, което означава, че за милиони хора няма обаждания в къщи, няма споделяне на снимки от приятни преживявания и няма текстови съобщения. 

Все пак преносимите сателитни телефони предлагат да ви свържат, когато сте извън обхват, но високата цена на подобни мобилни телефони и услуги (Telstra например предлага пакети за около 2000 долара, в които не влиза таксата за ползване от 4 долара за минута) е непосилна за повечето хора. Но благодарение на все по-ниската цена на сателитите, необходими за осигуряване на покритие, пускането им в космоса и технологията за наземен контрол, телекомуникациите скоро ще бъдат достъпни за обикновените хора и в най-отдалечените райони.

С тази задача се е захванала и оглавяваната от бивш пилот на изтребител от Израелските военновъздушни сили компания Sky & Space Global (SAS). Тя планира до 2020 г. да осигури спътниково покритие за милиони хора, живеещи около екватора - от Дарвин до Хонг Конг. Sky & Space Global (SAS) и нейните партньори ще разпространяват достъпни сателитни телефони, заредени със собствено приложение, само за 20 долара.

За целта компанията трябва първо да се сдобие с цяло съзвездие от 200 наносателита, изпратени далеч от атмосферата и летящи в перфектен синхрон.

Стискаме палци

През юни Меир Моалем, изпълнителен директор на SAS, е в индийския космическия център “Satish Dhawan” в нервно очакване системата за изстрелване на Индийската организация за космически изследвания - Polar Satellite Launch Vehicle (PSLV), да започне своята работа. На борда на ракетата са три прототипа на наносателитите на SAS - Diamond Red, Blue and Green, проектирани от датската фирма GOMSpace на цена от около 65,000 долара.


Система от наносателити ще осигурят комуникация за милиони хора

© Computer World, Computerworld.bg

От 827 наносателита, изпратени в космоса от 2000 г. насам, 71 са били унищожени още при старта. Затова и Моалем е категоричен пред изданието Computerworld Australia: “Нямаше начин да бъда никъде другаде. Човек се притеснява по-малко за нещата, които знае, че могат да се объркат. При изстрелването на ракета обаче нямате представа какво точно се случва там. Просто седите и гледате изстрелването, което някой друг прави, а вие само можете да се надявате на най-доброто”. В крайна сметка стартирането на PSLV минава успешно, за разлика от следващото само два месеца по-късно. "Стисках палци, докато не видях сателитите да се отделят от ракетата носител. Това беше изключителен опит", спомня си Моалем.

Следвайки полярната орбита, трите “диаманта” минават през Сидни на всеки няколко часа. Стотици километри под тях, в наземната база в Обединеното кралство, екипът на SAS е зает да докаже технологията си. През септември компанията съобщи, че е успяла да изпрати чрез своите три “диаманта” съобщения, гласови записи и изображения и се похвали с първото в света телефонно обаждане, извършено с помощта на наносателит.

Осигуряването на честотни трасета само за трите наноспътника на компанията става лесно. SAS вече е подписала сделки с оператора на едро Sat-Space Africa и африканското приложение за плащания BeepTool, което на 29 октомври направи първата финансова сделка през наносателит в света.

Трите “диаманта” стартират успешно, сега очакваме още 200.

Космическото момиче”

"Един от най-големите проблеми с малките сателити днес е процесът по изпращането им в космоса. Към днешна дата няма толкова много изстрелвания и винаги сме зависими – прикрепяме се към нечие чуждо изстрелване", казва Моалем. За да си гарантира място в ракета-носител, в края на миналата година SAS сключи сделка с компанията "Virgin Orbit", част от “Virgin Group”, която се занимава основно с изстрелването на наносателити в космоса.

 Компанията тества двустепенна, възстановима ракетна система - LauncherOne, която ще бъде изстреляна от Боинг 747, наречен “Космическото момиче”.


Система от наносателити ще осигурят комуникация за милиони хора

© Computer World, Computerworld.bg

"Това, че Боинг 747 ще бъде нашата летяща стартова площадка, означава, че LauncherOne може да се приспособи към всяка мисия, за да отговаря на изискванията на всеки клиент. В момента се наблюдава засилен интерес от страна на бизнес организации и правителства към стартовете, които могат да достигнат екваториалните орбити, без да се налага да се плащат огромни суми за орбитален трансфер", обяснява главният изпълнителен директор на “Virgin Galactic” Джордж Уайтсайдс.

SAS е резервирала четири изстрелвания до средата на следващата година, които ще доставят в космоса полезен товар от около три дузини наносателити, наречени “Перли” (Pearls), всеки от които съставен от слънчеви панели с общ диаметър от три метра и около 150 вата енергия. Компанията планира до 2020 г. общият брой на наносателитите да достигне 200, след което изстрелванията ще продължат.

"Възнамеряваме да заменяме по 25% от нашите сателити - по 50 всяка година. Технологията се движи напред през цялото време, така че след една година ще имаме по-добри слънчеви панели или по-добра технология на полезния товар, а защо не и по-добри компютри. Така че ние ще продължим да ги модернизираме ежегодно", категоричен е Моир Моалем.

Където и да си

SAS се готви да продаде честотни трасета и оборудване на телекомите и доставчиците по целия свят. Компанията вече подписа меморандум за сътрудничество с латиноамериканския консорциум за комуникации Globalsat Group. Първоначално потребителите ще трябва да си закупят евтино сателитно устройство, към което да могат да се свържат с различни модели смартфони. SAS също така си партнира с производители на евтини мобилни устройства с вградени сателитни антени, за да може да направи услугата си достъпна за всеки. Обажданията и изпращането на съобщения и данни се осъществяват чрез собственото приложение на SAS - Chatellite. Точният оперативен модел на работа, включително дали устройствата и приложението ще запазят марката SAS, все още предстои да бъде конкретизиран, твърди Моалем и добавя, че това зависи от доставчиците.


Система от наносателити ще осигурят комуникация за милиони хора

© Computer World, Computerworld.bg

SAS прогнозира, че приходите й през 2020 г. ще достигнат 1 милиард долара, но наносателитната технология все още изпълва Меир Моалем с усещане за чудо.

 "Учудващо е, че можете да имате тази малка кутия, която се изкачва на няколко километра над главата ви и използвате смартфона си с много малка сателитна антена, за да направите телефонно обаждане. За мен е доста невероятно, че можем да правим това", казва той и обещава да промени живота на милиони хора по целия свят.

"Само си представете какво прави това за хората, които досега са били напълно изключени от света на комуникациите", казва Моалем и дава пример: “Ако рибар от Филипините или Индонезия излезе рано сутринта и нещо му се случи, никой няма да разбере, защото пострадалият няма начин да се свърже с когото и да било. Но сега на достъпна цена той ще е в състояние да направи нещо просто като изпращане на текст до жена си”, радва се изпълнителният директор на SAS.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X