Нови Технологии

3D печатът допълва класическите индустриални производствени технологии

Computer World

Александър Главчев 

Триизмерният печат предлага нови възможности при проектирането и позволява създаване на изделия с на пръв поглед непроизводими форми. Въпреки че засега изостават от гледна точка на цената при масовото производство тези технологии идват с огромен потенциал при изготвянето най-вече на прототипи и създаването на малки серии от продукти. Това е основният извод, който може да се направи от организирания от технологичния сайт IDG.BG уебинар на тема “3Д печатът – от технология на бъдещето към технология на днешния ден”. Онлайн дискусията бе проведена с подкрепата на фирмите SpaceCAD и B2N.

Технологии за 3D печат

Георги Тодоров

Технологиите с делят на три групи според използвания материал – течен, твърд и разтопен (най-често твърд, доведен до пластифициран вид). Най-известната и разпространена технология днес е т.нар. FDM (fused deposition modeling). Тя е такава заради дoстъпността на материалите и машините, което е отворило пътя за разпространение в битовия сектор и за например базово прототипиране.

В индустриалната сфера разнообразието от материали и технологии е далеч по-голямо, обясни проф. д-р инж. Георги Тодоров, ръководител на Научноизследователската лаборатория „CAD/CAM/CAE в индустрията“ към ТУ-София и декан на Машинно-технологичния факултет, по време на уебинара. Той подчерта още, че в тази среда все повече се налага терминът адитивно (материалодобавно) производство.

“Тези технологии променят представата за това как се изграждат детайли и възли – посочи Тодоров. – За разлика от класическите технологии тук няма ограничения по отношение на форми, повърхнини и т.н.”

Български опит

Иван Георгиев

В Института по информационни и комуникационни технологии към Българската академия на науките използват т.нар. Powder bed and inkjet 3D printing. При нея се използва прахов материал на базата на гипс, като движеща се глава впръсква свързващ агент, който слепва праха, създавайки триизмерния обект. Едно от основните предимства на технологията е, че с нея могат да се създават цветни обекти. По думите на доц. д-р Иван Георгиев от института, работещ в областта на 3D печата и 3D сканирането, тя е има широки възможности в области като макетирането, визуализациите и т.н.

В ИИКТ-БАН използват технологията в комбинация със сканиране на културно-исторически обекти за изготвяне на техни макети. 

Свилен Рангелов

Друг представен пример по време на уебинара бе на младата родна фирма Dronamics, която разработва система за доставки с използване на безпилотни летателни средства (дронове). По думите Свилен Рангелов, съосновател на компанията, за нуждите ѝ се използва най-вече споменатата FDM технология. Там използват триизмерния печат за бързо валидиране на елементи от дизайна на дрона. След това финалните детайли се изработват по традиционен подход – със CNC машина. 

Продукти и услуги

FDM действително е най-разпространената технология, но най-вече когато става дума за прототипиране, сподели Кремена Драгнева консултант маркетинг и продажби в SpaceCAD. По думите ѝ фирмата се занимава най-вече с индустриален печат и предимно с директен печат в метал.

Кремена Драгнева

“За функционални прототипи клиентите започват да се оглеждат за други технологии като лазерното синтероване и стерео литографията – подчерта Драгнева. – При производството на цели възли се избягват процесите по сглобяване, заваряване и други допълнителни обработки.

Даниел Христев, мениджър продажби в B2N, допълни че клиентите все по-често търсят възможност за получаване на достъп до триизмерен печат под формата на услуга. Той подчерта, че материалодобавните технологии позволяват създаване на прототипи и малки серии продукти на място: “Поне за момента това не е технология за масово производство, а за специфични, индивидуални изделия.” За производството на хиляди или милиони продукти по калъп по-удачни са традиционните подходи.

“Забелязваме търсене към всички технологии”, подчерта още Христев. Според него вече са налице хора които ясно и точно знаят искат, а други се нуждаят от консултиране.

Даниел Христев

Ограничения на 3D печата

Основното предимство на адитивните производства е че дават възможност за нови начини на проектиране не продуктите. Чрез тези технологии могат например да се следват индивидуални биологични форми за създаване на импланти за медицината. В този контекст няма как да се говори за масово производство.

В същото време обаче не трябва да се забравят и ограниченията на тези технологии – далеч не всичко, което се отпечатва 3D принтер е готово за индустриално приложение.

Проф. Георги Тодоров сподели опит от създадени в ТУ-София дентални корони по два метода – чрез SLM (Selective Laser Melting) “принтер” и хром-кобалтов материал и с 5-осна CNC машина. По думите втората от изброените, използваща традиционно “материалоотнемане” предлага крайно изделие с около два пъти по-висока якост.

Също така често когато се говори за принтери използващи метал всъщност става дума за частици, слепени с друг материал. В този случай крайният резултат всъщност е композит, чиято якост е в пъти по-ниска от хомогенния метал.

“Технологиите за директен метален печат имат един недостатък и това са необходимите високотемпературни процеси – подчерта Тодоров. – Поради това, в зависимост от структурата и геометрията на съответния компонент, се получавват деформации.” Според него едно от решенията на тези проблеми може да е използването на хибридна технология. Това може да е 5-осна CNC машина, която обаче съчетава в себе си и LENS (Laser Engineered Net Shaping) технология за добавяне на материал. 

Според Тодоров това е бъдещето на индустриалните технологии, тъй като подходът взима най-доброто и от двата свята. Получаваните изделия могат да бъдат с произволни форми, но същевременно те да бъдат хомогенни и с много прецизна изработка.

Чуйте пълния запис от уебинара.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X