Нови Технологии

Snapdragon 636 – новата мобилна платформа на Qualcomm

Computer World

Макар че 5G беше голямата новина на конференцията на Qualcomm в Хонконг, от компанията направиха още едно любопитно съобщение, засягащо новата мобилна платформа Snapdragon 636. Очаква се първите доставки на чипа да бъдат направени през ноември 2017 г.

Вероятно в началото на следващата година на пазара ще се появят и първите устройства с тези чипове. И тъй като 14 nm процесорът е съвместим със Snapdragon 660 и 630, OEM производителите, които използват по-старите чипове, могат бързо да направят промяната.

Характеристики на Snapdragon 636

На първо място трябва да се спомене централният процесор: Snapdragon 636 използва Kryo 260 – същия като при Snapdragon 660, но с по-ниски скорости. 64-ри битовият чип има 8 ядра, които работят с тактова честота до 1,8 GHz.

Също така Snapdragon 636 разполага с графичен процесор Adreno 509, който ще предложи до 10% по-добри възможности за гейминг и браузинг спрямо предишното поколение чипове.

Освен това на дисплея има Assertive Display – опция, която оптимизира видимостта при „всякакво осветление“. А това напомня за технологията на Apple True Tone.

Не може да се пропусне и фактът, че Snapdragon 636 има X12 LTE модем, който ще осигури до 600Mb в секунда – двойно повече спрямо предишното поколение.

Snapdragon 636 поддържа и ултрашироки 18:9 Full HD+ дисплеи, така че много скоро се очаква и при по-евтиния клас телефони да се появят дизайни без рамки, подобно на Samsung Galaxy S8 и LG G6.

Другите характеристики включват Bluetooth 5.0, NFC, USB 3.1 и Quick Charge 4.0.

Windows 10 и Snapdragon 835

Очаква се новият Windows 10 да работи с чипа Snapdragon 835, но все още никакви конкретни устройства не са обявени. Знае се обаче, че трите потвърдени марки, които ще произвеждат устройствата са HP, Lenovo и Asus. Диапазонът на цените ще бъде между 400 и 700 долара. Тези устройства могат дори да бъдат достъпни и при план с договор, както е при телефони.

Вероятно повечето потребители са свикнали да виждат чиповете Snapdragon в смартфони, но това не означава, че платформата не може да се използва и за Windows. Защо обаче са необходими устройства работещи с Qualcomm вместо с Intel? Eто някои от ползите, които изтъкват от компанията.

Едно от големите предимства се очаква да бъде животът на батерията. 10nm Snapdragon 835 ще подобри живота на батерията по няколко начина. От една страна от Qualcomm обещават батерията при новите устройства да издържа с до 50% по-дълго. От друга страна, тъй като чипът е с 30% по-малък, това дава възможност да се отдели повече място за по-голяма батерия.

Изключително важен въпрос, особено за по-младите потребители, е този за връзката с мрежата. С интегрирания Gigabit X16 LTE Snapdragon 835 може винаги да бъде свързан, подобно на смартфон. Бъдещите модели, които вероятно ще бъдат с модем X50, ще имат възможност и за 5G.

Очаква се устройствата с Windows 10 и Snapdragon да се използват без проблеми и без съществени разлики спрямо предишни модели.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X