Нови Технологии

Иновации за енергийна ефективност – основа за развитие на пазара на домакински електроуреди

Computer World

Иван Гайдаров

Основният акцент при иновациите в сектора за производство на електроуреди за домакинството се поставя върху постигането на оптимална енергийна ефективност и глобална свързаност на отделните продукти както помежду им в рамките на умния дом, така и с енергийната система като цяло. Това стана ясно по време на конференция на тема “Подобряване качеството на живот и устойчиво развитие чрез иновации и енергийна ефективност при електродомакинските уреди”.

 

 

Умният дом е във фокуса на новата вълна иновации в нашата индустрия. В следващите години основният акцент ще падне върху това умните уреди да работят заедно с енергийната система. Тоест уредът трябва да “говори” на един език с енергийната система и да обменя информация, която да използва при настройките си за режим на работа. Например печката ви да готви не в пиковете часове, а извън тях”, обясни Габриела Чифличка, генерален секретар на Асоциацията на производителите на електродомакински уреди в България, член на европейската организация СЕСЕD. Освен цялостната реализация на умния дом, друга основна цел е повишаването на енергийната ефективност при всеки клас уреди.

Близо три десетилетия отличителна черта на нашия сектор са инвестициите в енергийната ефективност. Това продължава и днес. По този начин ние допринасяме за намаляване на зависимостта от външни енергоизточници както в европейски, така и в национален мащаб. Зависимостта на България от внос на енергоизточници например е 34,5%. С ефективни домакински уреди може да се спести немалка част от тази електроенергия. Същото важи и за водата, когато става дума за перални и миялни машини”, коментира Чифличка.

Доказателства за иновативания характер на сектора за производство на електроуреди за домакинствата не липсват. Ако през 1975 г. енергията, необходима за един цикъл измиване на миялна машина, е била 2,64 kWh, през 2015 г. тя се е понижила с 63%, за да достигне нива под 1 kWh. Още по-фрапираща е статистиката за водата. През 1975 г. за един цикъл измиване са били необходими около 60 литра вода, докато сега те са паднали под 10 – намаление с 84%, сочат изследвания на Университета в Бон и EK.

Ние сме иновативен сектор както в глобален план, така и в национален и за нас тази част от работата ни е изключително важна. За периода 2010-2014 г. можем да се похвалим с 22% ръст на инвестициите в иновации. По този начин България се нарежда на трето място за този период след Литва и Румъния, задминаваме страни като Германия, Полша, Португалия и др.”, разкри генералният секретар на Асоциация на производителите на електродомакински уреди в България.

И докато статистиката за нивото на инвестиции за иновации в сектора за производство на домакински електроуреди у нас е положителна, изследване на СЕСЕД България за потребителското поведение показва, че голяма част от уредите в българските домакинства са на повече от 10 години – около 40%. 30% от респондентите пък обявяват, че използват над 15-годишни уреди. “Това се превръща в проблем, защото ако преди 15-20 години един хладилник е изразходвал по 700 kWh годишно, днешните хладилници се нуждаят от 200 kWh и по-малко”, категорична е Габриела Чифличка. За разлика от ситуацията в България в глобален мащаб вече се говори за хладилник, който ни информира какви продукти има в него и дава рецепти за приготвянето им, за умни бойлери със самообучаващ се софтуер, които топлят вода, само когато е необходимо, съобразно ритъма на домакинството, и за печки, които готвят, когато ние сме на работа, добави тя.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X