Нови Технологии

Dell Technologies създава нов бизнес отдел за Интернет на нещата

Владимир Владков

Dell Technologies обяви, че планира да инвестира $1 млрд. в научно-развойни дейности като част от новия фокус върху Интернет на нещата (IoT). Компанията разглежда този сегмент като източник за допълнителна възможност за растеж на облачния й бизнес.

В изявлението на Dell се посочва, че ще бъде създаден ново IoT поделение, чиято задача ще е да създава специфични IoT продукти, лаборатории и партньорски програми, разчитайки на технологии за изкуствен интелект и машинно обучение, които да работят в синхрон с IoT инфраструктурата.

Dell, която преди няколко години бе съсредоточена само върху персоналните компютри, се пренасочи кък корпоративните услуги, свързани със сигурността и съхранението на данни, като днес продължава да ги развива на базата на сливането с EMC през 2016 г., оценявано на $60 млрд.

Dell обяснява, че облачните изчисления са започнали бурното си развитие пред 15 г., а днес всеки тип продукт – от телефоните и колите до нефтените платформи са „онлайн“ и интелигентни, а това означава нарастващи изисквания за обработка на информацията в реално време. „Тези устройства просто не могат да чакат отговор от централизирана облачна инфраструктура, който може да се забави секунди или минути“, твърдят от Dell.

В интервю за Bloomberg Майкъл Дел, главен изпълнителен директор на обединената компания, заяви, че се търсят нови пътища за привличане на потребители, особено на такива, които харчат пари за за облачно базирани изчислителни услуги от конкуренти като Amazon и Microsoft.

Чрез фокуса върху Интернет на нещата Dell ще разработва хардуерни и софтуерни продукти, които могат да бъдат инсталирани близо до свързано в Интернет устройство и да управляват цялата създадена информация.

Новото поделение ще бъде ръководено от Рей О'Фаръл, главен технически директор на VMware, самостоятелна компания, част от Dell/EMC.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X