Нови Технологии

Siemens България интегрира IoT платформата си MindSphere в две машиностроителни фирми у нас

Владимир Владков

Първата интеграция у нас на металорежещи машини с новата IoT платформа на Siemens за събиране и анализ на данни – MindSphere е осъществена от специалистите на Siemens България в две машиностроителни предприятия. Проектите, при които е използвано специализираното приложение Manage MyMachines, са изпълнени в РАИС ООД и ЗММ Сливен АД, част от ЗММ България Холдинг, от направления „Дигитилизирано производство“ и „Процесни индустрии и задвижвания“ на българското поделение на германския концерн.

MindSphere е най-новата разработка на Siemens в сферата на Интернета на нещата (IoT). Благодарение на интеграцията с отворената облачна платформа MindSphere, машини, произведени от компаниите РАИС и ЗММ Сливен и оборудвани със системите за управление на Siemens - SINUMERIK 828D и SINUMERIK 840D sl, получават възможност да събират и анализират огромни обеми от данни. Тези данни могат да бъдат използвани за последващо оптимизиране на процесите.

Подобен индустриален онлайн мониторинг се прилага за пръв път в България, твърдят от Siemens. „Връзката с MindSphere позволява производственият процес да бъде наблюдаван от всяко място по света чрез различни устройства, без да е необходимо физическо присъствие в дадената локация. Възможността да се отчита точния статус на производствената система в реално време, както и да се проследи назад във времето, гарантира прозрачност с цел оптимизация на ефективността и по-бърза реакция при критични ситуации“, допълват от компанията.

CNC системите за управление на Siemens - SINUMERIK 828D и SINUMERIK 840D sl, разполагат с човеко-машинен интерфейс на български език, което улеснява работата с тях. Освен това интеграцията им с MindSphere дава възможност за създаване на собствена конфигурация за наблюдение. „Подобряването на цялостната услуга се постига също чрез намаляване на разходите по поддръжка и на инвентара“, обясняват от Siemens.

Уникалната възможност за свързване едновременно на повече от 100 машини с MindSphere ще бъде демонстрирана по време на световното изложение ЕМО в Хановер (18-23 септември). Тази година то е под мотото "Свързани системи за интелигентно производство".

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X