Нови Технологии

IDC: $471 млн. от AR и VR в Централна и Източна Европа през 2017 г.

Computer World

262 на сто ръст на приходите от продукти за виртуална (VR) и добавена реалност (AR) в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) през 2017-та спрямо 2016 г. очаква Gartner. До края на годината оборотът в сегмента трябва да достигне 471 млн. долара, след като през миналата той бе 130 млн. До 2021 г. пък анализаторите очакват средният годишен ръст да е 133 на сто, като в края на периода пазарът в региона ще е на стойност 9 млрд. долара. 

Както и на световната сцена потребителските продукти засега ще бъдат най-големият източник на приходи, генерирайки 38% от приходите в Централна и Източна Европа. В това число анализаторите включват свързаните с AR и VR хардуер, софтуер и услуги. Водещи ще са продуктите за виртуалната реалност.

Корпоративните разходи в тази насока засега ще са по-малки, поне докато тези технологии не станат по-обичайна част от ежедневието. Все пак, най-големи професионални пазари ще са дискретното и процесното производство, които заедно ще държат дял от около 100 млн. долара в края на настоящата година. През целия разглеждан период (2016-2021 г.) потребителският пазар ще продължава да е водещ, но от неговия дял постепенно ще отнемат професионални сфери като търговията на дребно, здравеопазването и образованието. Заедно с комуналните услуги това ще са най-бързорастящите индустрии от гледна точка на технологиите за добавена и виртуална реалност.

По отношение на сценариите за корпоративната им употреба индустриалната поддръжка (производство), обученията в сферата на процесното производство и управлението на доставки (транспорт) привличат най-много инвестиции. За следващите години от IDC очакват раздвижване в области като образованието (при полева и лабораторна работа), търговията на дребно (представяне на продукти) и комуналните услуги (за обучения). 

Потребителският сегмент пък, очаквано, ще бъде доминиран от игрите през целия разглеждан период, като очакваният ръст е 230%. Анализаторите очакват още скок в разходите за добавена реалност от страна на компаниите след 2018 г.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X