Нови Технологии

Ericsson обяви нова сделка за свързани коли

Владимир Владков

Ericsson е сключила партньорско споразумение с доставчика на технологии за автономни коли Zenuity. То се разглежда като ключова стъпка в изпълнение на новата стратегия на главния изпълнителен директор на шведската компания Бьоре Екхолм.

Главният изпълнителен директор на шведската компания Ericsson Бьоре Екхолм

 

Ericsson обяви, че ще предостави своята платформа IoT Accelerator на Zenuity като част от усилията за разработката на свързана облачна система, покриваща области като автомобилна безопасност, поддръжка на усъвършенствана помощ за шофьора (ADAS), софтуер и функции за автономно шофиране.

Системата на Zenuity ще интегрира информация от вградените в колата сензори и софтуер, като ги съчетава с облачни функционалности. Zenuity е съвместно дружество между Volvo Cars и дистрибутора на системи за автомобилна безопасност Autoliv. Целта на компанията е да подобри безопасността, предоставяйки информация в реално време на намиращите се на пътя автомобили, която ще бъде базирана на комбинацията от външни данни от другите коли и от облачна инфраструктура.

За Ericsson партньорството е възможност да достигне до нови пазарни сегменти, използвайки дистрибуторските канали на Autoliv. „Работим основно с оператори“, заявиха от компанията, добавяйки, че съвместната работа с Autoliv предлага „много по-голям обхват в корпоративния сектор“, тъй като Ericsson явно няма да полага вече толкова големи усилия за изграждане на корпоративни канали както досега.

Насочването към алтернативните сектори отговаря на преработената стратегия, която шефът на Ericsson Екхолм представи по-рано тази година. Доставчикът допълва своя традиционен подход, ориентиран към операторите, с индустриални партньорства.

Екхолм разкри необходимостта от засилване на програмата за ограничаване на разходите на Ericsson и засилване на усилията за разработка на нови продуктови линии и бизнес инициативи по време на срещата с инвеститорите. На нея бяха обявени финансовите резултати за първото тримесечие на годината, включително спад на приходите и на печалбата.

Партньорствата като обявеното с Zenuity показва, че Ericsson се е насочила към по-мащабното развитие на технологии за IoT и 5G, области, в които доставчиците трябва да открият нови начини за използване на технологиите за различните индустрии.

Компанията е вградила много по-различна функционалност в своята IoT платформа, включително функции за управление на свързаността, на устройствата и на данните. Широкият набор от функции означава, че компанията може да избере различна комбинация от активи, които да са подходящи за определен индустриален сегмент.

Клас Херлиц, шеф на отдела за свързани коли в Ericsson, допълва, че IoT платформата е критичен елемент при предоставянето на „супермалка латентност“, изисквана от компании като Zenuity. „Смятам, че начините на използване на автономните коли са свързани на първо място с това доколко сме напреднали по отношение на достъпността, широколентовата свързаност и времезакъснението“, допълва той.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X