Нови Технологии

Регулаторите в ЕС и САЩ ще стимулират автономните коли

Владимир Владков

Европейската комисия ще засили ролята си в стимулирането на автономните превозни средства, като тази област ще има много висок приоритет. Подобни са намеренията и на САЩ.

В реч пред парламента вицепрезидентът на ЕК Марос Сефкович каза, че комисията вижда ролята си като „направляване, ускоряване и подкрепа на зараждащия се европейски пазар на автономните коли.“ Това включва предоставяне на финансова подкрепа за научно-развойни дейности, изграждане на транснационални платформи за обмен на знания и добри практики, както и подкрепа на инвестициите в трансгранична инфраструктура.

В работния график на ЕК е заложено стабилно и консистентно регулиране на пазара на целия континент. Сефкович обаче каза, че „ние в Брюксел няма осъществим тази промяна. Разчитаме на индустрията в Европа, която да поеме лидерската роля. Европа бе глобален лидер при предишните индустриални революции, буквално прокарвайки пътя на железопътната индустрия, а по-късно и на автомобилната. Нека поведем и тази трета индустриална революция, която е базирана на чиста, свързана и конкурентна мобилност“, допълни той.

Това означава бързо развитие на нова технология без да е необходимо да се чака потребителско търсене. Той направи аналогия си с промяната от обикновените телефони към смартфоните, както и от аналоговите към цифровите часовници. „Тези успешни промени са стимулирани от появата на нови технологии, а не от потребителско търсенето на нови решения. Знаете по-добре от мен, че когато има наистина ценно предложение, пазарът бързо го приема“, коментира политикът.

Вицепрезидентът на ЕК Марос Сефкович. Снимка: EC.Europa.eu

САЩ също подготвят обновяване на своята политика. Според статия в Reuters, щатските власти смятат да ревизират указанията за самоуправляващите се коли още тази седмица след настоятелни заявки от автомобилните компании за премахване на правните бариери пред пускането на автономните коли на пътя.

Камарата на представителите на САЩ се готви да гласува ново предложение, което да ускори разработката на автономни коли и да забрани на отделните щати да блокират автономните превозни средства.

Предстоят стъпки, които да дадат възможност на автомобилните производители да получат изключения, за да пуснат до 25 000 автомобила, без те да отговарят на съществуващите стандарти за безопасност през първата година, като този брой нарасне до 100 000 през тригодишен период.

Регулаторите все още ще изискват оценка на пътната безопасност, но без да има нужда от предпазарно одобрение на модерните технологии. Потребителите обаче поискаха да получават бърз достъп до данните за катастрофи с подобни превозни средства.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X