Нови Технологии

Ще носим ли камери по тялото си и трябват ли ни?

Владимир Владков

InfoTrends обяви наскоро, че през тази година хората ще направят 1,2 трилиона цифрови снимки. Това е със 100 милиарда снимки повече от миналата година и почти двойно повече от този през 2013 г. Темпът на увеличаване на броя направени снимки в момента е около 100 милиарда на година - това означава, че всяка година човечеството прави по 100 милиарда снимки повече от предишната година.

Shonin Streamcam е пример за носими камери от ново поколение. Те са с размера и формата на първото поколение, но с много повече електроника, лещи и софтуер

Този темп обаче ще се ускори, главно заради камерите за носене. Цените на тези джаджи бързо спадат, качеството им се подобрява, както и лекотата на ползване чрез миниатюризация, по-добър софтуер и по-добри батерии.

Те ще се появяват все повече под формата на камери с клипс, камери в смарт часовници и камери, закачени постоянно или временно към смарт или обикновени очила.

Преди няколко години се появи първото поколение от т.нар. „записващи ежедневието ни“ камери, които обаче бързо изчезнаха. Те се провалиха, защото тръгнаха твърде рано поне в два основни аспекта – технологията не беше готова и купувачите също.

Сега и двата фактора са почти готови за пазара. По-добрата технология усъвършенства качеството на снимките, осигурявайки дори 4K видео и излъчвания на живо в реално време, а обществото все повече „се аклиматизира“ към хора, които непрекъснато правят снимки. Тези 1,2 трилиона снимки, не са правени само в лични пространства на потребителите.

Само преди няколко години никой не предвиждаше и дори не си представяше онова, което днес е приемливо обществено поведение на човек със смартфон камера. Хората не се срамуват да позират и да снимат селфита на всякакви места. Те правят снимки на храната и напитките в ресторантите. Правят си дори селфита пред огледалото в банята.

Тази промяна на възприемането на носимите камери от хората става все по-бързо. Когато Google стартира своята програма Google Glass Explorer преди 4 години и половина, технологията бе масово „заклеймена“ от обществеността и пресата заради нарушаването на личното пространство от камери, носени на лицето.

Но когато Snap започна да разпространява миналата година своя продукт Spectacles, допълнен с камера, носена на лицето, критиките сякаш заглъхнаха. Какво се случи в рамките на три години и половина, през които караха камерите се превърнаха от „социално неприемливи“ в джаджи, които са „ОК“ за публични места?

Камерите станаха повсеместни. Настъпи революцията на камерите в дроновете. Полицията навсякъде започва да носи камери за тяло. Дори входните звънци се сдобиха с камери. Качеството на камерите за смартфони стана аналогично на това на DSLR фотоапаратите от нисък клас. Още няколко милиона от поколението „iGen“, родени с достъп до цифрова, станаха тийнейджъри, носещи смартфони.

И най-вече, според данните на InfoTrends, човешката раса направи още 3,5 трилиона цифрови снимки за периода 2013 до 2016 г.

Случи се още едно нещо. На пазара се появиха купчина великолепни камери за носене.

 


Новото поколение камери за носене

Камерите с клипс приличат на предишното поколение, но техните фотографски възможности, радиочипове, софтуер и батерии са с няколко класи по-високо. Сред тях са 61N, Compass, FrontRow, SnapCam, MeCam, meMINI, Perfect Memory Camera и Streamcam. Има дори носима камера за деца, наречена Benjamin Button.


Ще носим ли камери по тялото си и трябват ли ни?

© Владимир Владков, Computerworld.bg

Beoncam предлага камера  за часовник с HD снимки на 360 градуса

В камерите, носени на китката, също има много иновации. Beoncam предлага камера за часовник с HD снимки на 360 градуса. CMRA постави две камери в допълнителна каишка за Apple Watch – едната прави снимки пред носещия я, а другата е насочена към потребителя за селфита и видеоразговори.

Очилата, разбира се, също са важен фактор. Google Glass Enterprise Edition вече са достъпни за корпоративните потребители. Продукти като FaceShot и PogoCam предлагат камери, поставяни на лицето. И именно местоположението на камерата за носене отличава начина им на използване.

Камерите с щипка тип бадж са приемливи за приложения „записващи живота ни“ - те са личната ви памет за местата, които посещавате, и хората, с които се срещате. Но те са ужасни за „фотография“. Тъй като физическите камери се движат във всички посоки, стоят под странни ъгли и не се контролират директно от потребителя (те правят снимки на равни интервали или снимат видео). Така че снимките по принцип са лоши, а добрият кадър е по-скоро случайност.

Камерите, носени на китката, се използват по-добре като целесъобразни заместители на камерите в смартфоните – за групови снимки, ваканционни кадри и селфита.

Както разбраха носещите Google Glass, фотоапарати към очилата могат да правят невероятни снимки. Те насочват камерата натам, накъдето гледа потребителят, и показват изображение от първо лице – снимка тип „Онова, което видях“, а то може да бъде фотографски доста убедително.

Но ще минат доста години, преди снимките от камерите за носене да се доближат до качеството на тези от смартфоните. Това е ОК. Тъй като не снимките ще предизвикат революцията при камерите за тяло.

Защо (ще) носите камера на тялото?

В технологиите едно нещо винаги води до друго. Ранната PC революция бе предизвикана от желанието да се учи програмиране, да се играят игри и да се използват таблици. Но повсеместното проникване на компютрите даде „свобода“ на уеб пространството, което пък промени начина, по който хората споделят и достъпват информация, общуват помежду си. Никой не е смятал, че неговият настолен компютър „Gateway“ (популярна марка преди десетилетие), ще бъде и врата към Facebook, YouTube и Amazon.com.

Първата смартфон революция бе предизвикана от приложения като е-поща. Но повсеместното проникване на смартфоните ускори революцията на мобилните приложения, а това промени начина, по който хората използват „компютри“, Никой не е смятал, че неговият Palm Treo ще създаде магистрала към Pandora, Snapchat и Google Maps.

По същия начин през следващата година повсеместната употреба на смартфони ще предизвика революция в добавената, виртуалната и смесената реалност на несвързаните мобилни устройства. А това ще доведе до търсене на идеалната платформа за съчетана реалност, предимно чрез смарт очилата.

Днес малцина оценяват колко задълбочени и фокусирани върху добавената реланост ще станат смарт очилата. Електрониката ще бъде миниатюрна, така че в рамките на няколко години смарт очилата ще са почти идентични с обикновените очила и слънчевите очила. Ще можем да изберем интелигентни рамки в кабинета на офталмолозите.

Със сигурност ще има смарт очила от висок клас, със специално предназначение, по-масивни и по-модерни модели. Патентът на Magic Leap за AR очила стана известен преди седмица. Той се отнася до 4 големи камери и има твърде много хардуер за ежедневна употреба (Magic Leap обяви пред журналистите, че патентът е за концепция и не отразява вида на бъдещия продукт).


Ще носим ли камери по тялото си и трябват ли ни?

© Владимир Владков, Computerworld.bg

Патентът на Magic Leap за AR очила

Смарт очилата ще използват фотографска електроника и лещи както за фотография, така и за събиране на данни. Снимките и видеото ще се обработват за разпознаване на лица и обекти, като тези данни ще захранват приложението за добавена реалност. Поглеждате към маса, на която има аквариум със златна рибка в него, а AR приложението ще знае, че на масата може да стои виртуална котка, а виртуална акула може да плува в аквариума, а не на масата. При добавената реалност камерите не са за фотография.

Други приложения ще правят снимки и видео през целия ден, ще ги обработват чрез системи за изкуствен интелект, за да предоставят изключително полезни данни за активността, поведението и средата на потребителя.


А най-доброто е, че фотографията може да бъде „ретро-активна“, както по отношение на снимките, така и на данните. Например вместо да правят снимки на храната си докато ядат, потребителите могат просто да кажат на виртуалния си помощник в края на деня - „Публикувай снимка на пая, който ядох“. Изкуственият интелект ще влезе в записаното видео, ще вземе най-добрия кадър на пая и ще го публикува онлайн. От гледна точка на данните ще можем да попитаме същия помощник: „Колко парчета пай изядох миналата година?“

Камерите, носени на други части от тялото, може да не са толкова полезни за добавената реалност, но ще са подходящи за приложенията за изкуствен интелект и персонални помощници. А много хора ще носят и двата типа. И тъй като камерите за тялото ще са свързани повече с AR реалността и данните, а не толкова със снимките, техни потребители ще станат предимно предприятията

Съоснователят на Shonin Самийр Хасан каза, че фотоапаратите за носене първоначално ще бъдат съсредоточени върху контрола на качеството и документацията, медицинските приложения и сигурността. Те ще са полезни веднага за „инструкции и демонстрации, за развлечение на живо и за новинарски емисии“.

Носимите камери ще дадат възможност на AR приложенията да „обработват видео информация в реално време и моментално да снабдяват носещия ги с анализи и препоръки, базирани на онова, което камерата „вижда“, обяснява Хасан.

Публикации във Financial Times твърдят, че бъдещите смарт очила на Apple може би ще разполагат с 3D камери, но без дисплей. А статия в Bloomberg обяснява, че очилата ще има както камери, така и дисплей. Но и двата източника са единодушни относно камерите. Шефът на Microsoft HoloLens Алекс Кипман обяви, че смарт очила, ориентирани към носима камера, ще заменят евентуално смартфоните.

А да не използваш през 2017 г. носима камера е все едно да кажеш, че през 1987 г. не си носил в себе си никога мобилен телефон.

Така че скоро всеки ще носи камера за тяло. Може да носите една, която да прави снимки. Но определено ще носите и модел, събиращ данни за приложения за изкуствения интелект, както и за добавената реалност.

Не след дълго те ще станат толкова популярни, колкото и смартфоните, които ни помагат да правим по над трилион снимки годишно.

Computerworld

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X