Нови Технологии

Този дрон ще помага за проучване на наводнена инфраструктура

Владимир Владков

Щатската Федерална авиационна комисия FAA даде специално разрешение за употребата на дронове, които да помогнат в спасителни операции в Хюстън, щата Тексас, след опустошителния урагана Харви.

На търговското изложение в Берлин IFA PowerVision демонстрира дрон, който няма да се нуждае от разрешение от FAA, за да изпълни подобна мисия.

Това е така, защото PowerRay всъщност е подводен дрон с дължина почти метър. Той е снабден с 4K видеокамера, която може да бъде наблюдавана чрез шлем за виртуална реалност през Wi-Fi, има и мощни прожектори, чиято светлина прониква на дълбочина до 30 метра.

Подводният дрон PowerRay може да работи на дълбочина до 30 метра в продължение до 4 часа с едно зареждане на батерията.

Той се управлява с помощта на нещо като безжичен геймърски контролер и може да маневрира със скорост до 1,5 метра в секунда (3 възела). Неговата батерия с капацитет 6400 mAh може да издържи до 4 часа, ако не го карате твърде бързо.

Ако батерията се изпразни докато PowerRay е под водата, нищо не е загубено. Можете просто да го изтеглите за кабела, освен ако не се е закачил за нещо.

Да, въпреки че контролерът е безжичен, радиовълните не преминават през водата, така че именно кабелът е нужен за пренасяне на сигналите между дрона и Wi-Fi базова станция, която остава на повърхността. Тя изпраща инструкции по 70-метровия кабел, а в обратна посока ретранслира видео сигнала.


Този дрон ще помага за проучване на наводнена инфраструктура

© Владимир Владков, Computerworld.bg

PowerVision изпраща видео от подводния дрон PowerRay, потопен в контейнер с вода, до голям екран, разположен близо до изложнието IFA 2017.

PowerVision нямаше как да достигне 30-метрова дълбочина на щанда на IFA, така че демонстрацията на PowerRay бе в пълен с вода контейнер, поставен на паркинга, като показваше видео от него на гигантски монитор.

Дронът е проектиран да работи в сладка вода, солена вода и хлорирана вода, като излъчва видео с резолюция 1080p и записва в 4K UHD. Може да запише 12-мегапикселови снимки със скорост до 5 кадъра в секунда на вътрешната памет с капацитет 64 GB.


Този дрон ще помага за проучване на наводнена инфраструктура

© Владимир Владков, Computerworld.bg

Подводният дрон PowerRay се управлява с помощта на безжичен контролер

PowerRay е размери 465 на 270 на 126 мм и тежи около 3,8 кг. PowerVision се продава в комплект с базова станция, захранване, безжичен контролер и два VR шлема Zeiss VR One Plus за около €2200.

Макар че може да е полезен при спасителни операции, компании за комунални услуги и застрахователи за проучване на наводнена инфраструктура, PowerRay всъщност е създаден първоначално за риболов. Той се доставя със сонарно устройство, което може да локализира ята от риби до 40 метра под него (т.е. до дълбочина 70 метра) и устройство за хвърляне на стръвта.





© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X