Нови Технологии

Българска интелигентна вертикална ферма намира приложение в дома

Владимир Владков

Владимир Владков

Интелигентно и автоматизирано управлявана вертикална ферма създаде българският изобретател инж. Огнян Чиков, който смята, че продуктът ще присъства в интериора на всеки дом.

Проектът за това решение беше сред 15-те финалисти в световен конкурс за разработване на нов метод за отглеждане на растения (марули) във вертикални ферми, за който писа в. Computerworld през 2015 г. Въпреки че не спечели голямата награда, инж. Чиков не спира да развива идеята си, като минава през няколко трудни етапа, преди да разработи прототипа на своята домашна вертикална ферма. Продуктът представлява иновационно инженерно творение, което е съвкупност от софтуер, хардуер и познания по ботаника с цел отглеждане на зеленчуци и билки, необходими за едно домакинство.

инж. Огнян Чиков показва иновативното решение за домашна вертикална ферма и настройката на работата през мобилно приложение. Снимки: Огнян Чиков.

Решението представлява умен шкаф, който се самоконтролира и има способност да взема решения. Шкафът е снабден със специални сензори за влажност на въздух и на почва, температура на въздух и на почва, ниво на осветеност, атмосферно налягане и специална камера без инфрачервен филтър. Монтиран е и сензорен монитор за бърза справка и контрол от страна на потребителя.

Конструкцията е изработена от съвременни материали – MDF плоскости с висока издръжливост на влага, както и стилни матирани стъкла. Инж. Чиков е предвидил множество разновидности на дизайна, тъй като идеята е решението да се впише в интериора на всеки дом, като се превърне от луксозна стока в необходимост.


Българска интелигентна вертикална ферма намира приложение в дома

© Владимир Владков, Computerworld.bg

Вертикалната ферма потребява само 200 вата електроенергия

 

Как работи самият „умен шкаф“?

Чрез датчиците и чрез специално разработен от инж. Чиков алгоритъм шкафът сам решава кога е необходимо растенията да бъдат поливани или въздухът вътре да бъде раздвижен посредством скрити вентилатори в конструкцията. По този начин се запазва парниковият ефект, а в същото време на растенията се доставя свеж въздух. Решението поддържа константна температура, подходяща за конкретния вид засадени растения .Използва се специално икономично LED осветление, което излъчва в подходящ спектър, за да подхранва растенията, когато е необходимо. По този начин цикълът на растеж се скъсява значително. Досега в шкафа са отглеждани пробно марули, рукола и някои билки – мента и маточина, обяснява инж. Чиков. Тук е важно да се подчертае, че не се използват никакви торове и химични съединения. Огнян използва само био компост, който се продава във всеки градински център. Полива се единствено с чиста вода и растенията дори нямат нужда от измиване преди консумация.


Българска интелигентна вертикална ферма намира приложение в дома

© Владимир Владков, Computerworld.bg

Полива се единствено с чиста вода и растенията дори нямат нужда от измиване преди консумация, казва инж. Огнян Чиков

Цялостната енергийна консумация на шкафа възлиза на около 200W при пълно натоварване, като голяма част от енергопотреблението е предназначена за мощното, но икономично LED осветление. Самият компютър и тъч мониторът заедно с всички сензори могат да се захранват и чрез соларна батерия, която е предвидена за следващата версия на продукта. Тя ще се грижи за автономната работа на системите, когато е необходимо.


Българска интелигентна вертикална ферма намира приложение в дома

© Владимир Владков, Computerworld.bg

инж. Чиков е разработил и система за контрол на здравето на растенията

Към решението инж. Чиков е разработил и система за контрол на здравето на растенията. Това се извършва посредством снимки чрез гореспоменатата камера, която е без инфрачервен филтър и допълнително добавена бленда. Снимките се правят на всяка минута, а след това се обработват чрез метода NDVI. Тази обработка дава ясна представа за правилната фотосинтеза на растенията и индикира мъртви или полумъртви растения. „Нещо повече, потребителят може да наблюдава растежа на растенията посредством „timelapse“ видео, в което на забързан кадър се прожектира всяка снимка“, обяснява Огнян Чиков.

 

Модул за наблюдение

Към домашната вертикална ферма е разработен и отделен модул, който е подходящ за използване за наблюдаване на средата на виреене на други домашни растения. Той си комуникира с шкафа по безжична връзка и е интегриран в платформата, като изпраща данни за температура и влажност на почва и съответно температурата и влажността на въздуха. По този начин Огнян предлага не само интелигентно наблюдение за растенията в домашната вертикална ферма, а и на останалите растения в едно домакинство. Модулът се захранва чрез соларна батерия, а при липса на слънчева светлина може да работи около 7 дни, преди да е нужно зареждане.


Българска интелигентна вертикална ферма намира приложение в дома

© Владимир Владков, Computerworld.bg

Компютърът и тъч мониторът заедно с всички сензори могат да се захранват чрез соларна батерия

Данните от умния шкаф се вграждат в облачно базирана система с отворен код. Потребителят има възможност за следене на параметрите в реално време, както и за изминал период чрез различни времеви справки. Нещо повече – умният шкаф може да изпраща е-писма, SMS и Push известия за различни събития, които се случват – например водата в резервоара е на привършване или някоя от системите не функционира изправно. Има възможност и за ръчно управление.

Потребителят получава известия за всяко предприето действие от страна на домашната вертикална ферма – поливане, подхранване, освежаване и др. Данните могат да се следят и чрез мобилно приложение.

 

Технически спецификации на решението

За иновативното решение инж. Чиков използва две платформи: Raspberry Pi + MQTT протокол за комуникация с web платформата. Използва и втора платформа Intel Edison. “Тя ми дава възможност да пиша сървърен софтуер на JavaScript (NodeJs), обяснява инж. Чиков. - Тази платформа я използвам за комуникация с Raspberry Pi и агрегация на данните, както и за визуализация в уеб и мобилни приложения. Използвам и Esp8266 за комуникация с допълнителния модул, който може да се служи за мониторинг на други домашни растения. Всичко това се захранва от 3,7-волтовата литиево-йонна батерия. Тя е включена постоянно в режим на зареждане”, допълва изобретателят.


Българска интелигентна вертикална ферма намира приложение в дома

© Владимир Владков, Computerworld.bg

За иновативното решение инж. Чиков използва две платформи: Raspberry Pi + MQTT протокол за комуникация с web платформата. Използва и втора платформа Intel Edison.

Защо са нужни две платформи? Intel Edison не е предвиден за предоставяне на видео изход. “Няма видео изход на сигнала, коментира Чиков. - За тази цел разчитам на Raspberry Pi + Touch Screen с user experience.” Има и Bluetooth интерфейс, който може да се използва за свързване на смарт устройства и по-нататъчна обработка на данните.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X