Нови Технологии

ЕС въвежда правила за употреба на търговските дронове

Владимир Владков

Европейската комисия иска да улесни употребата на леки дронове, които да летят автономно в европейското въздушно пространство, като от тези правила могат да се възползват логистичните компании, фирмите за инспекции и други подобни услуги и организации от земеделието.

Комисията представи план за подобряване на безопасността работа на дроновете, летящи на ниска височина. ЕК иска да създаде консистентен набор от правила, важащи за целия Европейски съюз, за безпилотните летателни апарати в т.нар. „U-пространство“, т.е. регулираното въздушно пространство до 150 метра.

Опростените регулации ще бъдат добре приети от мултинационални компании като френският газов гигант Engie, който е разработил дронове за задачи като проверка на тръбопроводи и други съоръжения или за почистване на изолаторите на електропреносните линии с високо напрежение.

Други фирми, включително някои изложители на парижкото авиошоу на летище Бурже в края на юни, разглеждат новите общи правила като начин за опростяване разработката на дронове и на предоставяните от тях услуги.

Като част от плана за автоматизиране на контрола на въздушния трафик на дроновете Еврокомисията иска да създаде регистър на безпилотни летателни апарати и техните оператори до 2019 г. и да има дронове, които да се идентифицират по електронен път. Комисията иска също така и да въведе гео-заграждание, като бъде създадена база данни от чувствителни области, които дроновете ще бъдат задължени да избягват автоматично.

Правилата за U-пространството ще заменят днешните парчета от национални регулации, които се отнасят до дронове под 150 кг. Според тези различни законодателни изисквания един дрон ще трябва да спазва различни правила в зависимост от това от коя страна на границата лети, както и дали се използва за бизнес или за развлечение.

Планът за U-пространството е разработен по заявка на Европейската комисия от научно-изследователското звено за управление на трафика Single European Sky Air, като са взети предвид новите регулация за авиационна безопасност, разработени от Европейския парламент и страните членки на ЕС.

150-метровият „таван“ за автономните полети удовлетворява Drones'Guard, разработен от фирмата Azur Drones, специализирана във видеонаблюдението. На авиошоуто на летище Бурже тя демонстрира как работи дронът при наблюдаване на фабрики и други големи индустриални обекти от височина около 100 метра. Ако бъде свързан с източник на енергия, дронът може да лети без спиране до 8 часа.

Френската енергийна компания Engie показа прототипи на свързани и несвързани дронове, разработени в нейната нова лаборатория „Дронове и роботи“ в северната част на Париж. Правилата за въздушен контрол на дроновете едва ли ще имат голям ефект върху нейния свързан дрон, тъй като той е предназначен да проверява вътрешността на големи индустриални сгради. Въпреки това тези правила могат да опростят оперирането на другия дрон, който е разработен за почистване на изолаторите на пренагряти електропреносни линии.

Тези групи от стъклени дискове, използвани за окачване на електрическите линии на стълбовете, постепенно губят способността си да изолират, когато върху тях се натрупва мръсотия. Тя може да дойде от редица източници. Сред най-лошите фактори е металният прах от съседни промишлени обекти - алуминиевите пещи за топене например се нуждаят от надеждно електрозахранване. Почти толкова лошо влияние оказва и мъхът, който може да израсте на стъклото и да задържа влага.

Металната дюза е прикрепена към гъвкава тръба, която може да бъде насочена от един от двамата оператори на дрона. Метална кутия, поставена под дрона, излива почистваща течност. Снимка: Питър Сайър, IDG Worldwide

Обичайният начин за почистване на мъх е да изпратиш човек със стълба, но това е скъпо, отнема време, а и е опасно за човека. С дрона е въпрос на летене близо до изолатора и напръскване на мъха върху стъклените дискове чрез отстраняващ химически агент. След няколко дни мъхът изсъхва и изчезва, или поне така е на теория. Прототипът на Engie използва стандартни индустриални клапани и задвижващи механизми, за да насочи дюзата и да включи пръскането със спрея. В стоманения контейнер под налягане се държи почистващата течност - което не е нищо особено, според инженера от изследователската лаборатория на Engie Патрик Субревил. По същия начин той е използвал дрона за премахването на мъх от покрива на къщата си миналото лято.


ЕС въвежда правила за употреба на търговските дронове

© Владимир Владков, Computerworld.bg

Френският енергиен доставчик Engie проверява дали дроновете могат да се използват за почистване на мъх от изолаторите, на които се окачват линиите за високо напрежение. Компанията демонстрира прототипната система за почистване, разработена от нейната лаборатория „Дронове и роботи“ в покрайнините на Париж на 14 юни 2017 г. Местните ограничения върху полетите с дронове задължават фирмата да провежда тестове в предпазна клетка. Снимка: Питър Сайър

За да се съобрази с местните закони, тестовите полети на Engie за премахване на мъх трябва да се провеждат вътре в мрежесто заграждение, като един пилот управлява дрона, а други насочва спрея.

Предложеното от ЕС безопасно пространство за полети на безпилотни дронове може да отвори редица търговски възможности и различни други приложения на безпилотните летателни апарати.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X