Нови Технологии

Мобилна технология ще пази пешеходците от колите

Владимир Владков

Австралийската технологична фирма Cohda Wireless тества за първи път по улиците своя технология за връзка между кола и пешеходец (V2P). Технологията е разработена, за да помогне на коли и мотористи да избягват сблъсъци помежду им, като осигурява автоматично общуване между тях.

Сега в сътрудничество с мобилния оператор Telstra и правителството на Южна Австралия Cohda Wireless е провела първия тест на технологията V2P през мобилната мрежа на оператора в столицата на Южна Австралия Аделаида.

Системата използва мобилната технология, за да предостави на шофьора ранно предупреждение за възможен сблъсък, като в същото време предупреждава чрез смартфон приложение пешеходец или колоездач.

Тази иновация може стане достъпна за над 16 милиона смартфона, които се използват в Австралия. Разработчиците се надяват, че тя ще може да се ползват от над 2 милиарда смартфона в света.

Шефът на Cohda Wireless Пол Грей заяви, че „колите има 360-градусов „поглед“ към пътната ситуация през цялото време и споделянето на тази информация в реално време е единственият начин да направим пътищата по-безопасни“.

Технологията използва наличните 4G мрежи, за да даде възможност на колоездачи, шофьори и пешеходци да получават надеждно нужната информация, преди да са стигнали в „опасна близост“. Преди шофьорът да завие на завой без видимост например, системата ще го извести дали пешеходец или колоездач не пресича съседната улица.

Тествани са редица често срещани сценарии, включително кола и колоездач, наближаващи завой без видимост, кола, движеща се на заден ход, както и кола, приближаваща до пешеходна пътека.

Експериментите са финансирани частично от правителството на Южна Австралия от фонда Future Mobility Lab (общ капитал 10 милиона австралийски долара). Австралийската компания Cohda пък държи около 60 на сто от глобалния пазар на комуникации между автомобили (V2V).

Системата е била разработена като „цифров предпазен щит“, излъчвайки информация за типа превозно средство, скоростта на движение, местоположение и посока на движение. Тази информация се споделя от коли и мотористи в интервал от около 10 пъти в секунда, за да се гарантира голяма точност. Услугата може да бъде получавана от всяко устройство, което се намира в радиус от няколкостотин метра, заявяват от Telstra.

Демонстрация на подобна система на Bosch

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X