Нови Технологии

Британският парламент проучва риска от монопол върху AI данните

Владимир Владков

Горната камара на британския парламент е започнала проучване за социално-икономическото и етническо влияние на технологиите за изкуствен интелект (AI).

Депутатите от Камарата на лордовете са възложили на външни консултанти да намерят отговори на редица въпроси в тази област, включително дали как да бъде подготвена обществеността за широката употреба на изкуствения интелект и кой в обществото ще се възползва в най-голяма степен от тези технологии. Анализаторите трябва да разберат и кои са ключовите индустриални сектори, които ще получат най-големи предимства от развитието и използването на AI технологии, както им какви биха били „приемливите“ нива на относителна непрозрачност на тези системи.

Един от ключовите за парламента въпроси обаче е свързан с това дали технологиите за изкуствен интелект трябва да бъдат регулирани по някакъв начин, както и как ще бъдат адресирани проблемите, свързани с монопола върху данните на някои големи корпорации и икономическите последствия от максимата „победителят взима всичко“.

„Изкуственият интелект предизвиква все по-голям интерес в индустрията, законодателите и масовата общественост“, заяви лорд Клемент-Джоунс, сега председател на специалната комисия по темата, още по време на берлинското изложение AI EXPO в началото на юни.

Според него, депутатите искат да си изградят прагматичен подход по темата, по която има редица въпроси за решаване както по отношение на днешната реалност, така и за в бъдеще.

Притесненията на британците са основани на редица случаи на партньорства на американските компании с обществени организации във Великобритания. Още през 2015 г. DeepMind, която е собственост на Google, сключи няколко договора за споделяне на данни с британската група на здравноосигурителните организации NHS Trusts, като в замяна те не плащат за разработката на приложения.

Британците са разтревожени, че компании „с доста дълбоки джобове“ мога да си купят достъп до чувствителни бази данни, предлагайки „безплатен период“ на разработка в замяна на този достъп, а същевременно използвайки тези данни за създаването на ново поколение продукти, базирани на изкуствения интелект. Именно това бе основата на постановлението на британския регулатор, отговарящ за защитата на личните данни, което определи споразумението на DeepMind с NHS за „нарушаващо британския закон“, обявиха преди месец редица издания, включително FT, CNBC и др. В момента щатският гигант има достъп до 1,6 милиона медицински запаси, които да използва за съвместната разработка на приложение за управление на клиничните задачи.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X