Нови Технологии

Всички системи на сателита BulgariaSat-1 работят нормално

Владимир Владков

Всички системи на сателита BulgariaSat-1 работят нормално, като инженерите на Булсатком и България Сат продължават да подготвят съоръжението за пускане в редовна експлоатация. Сателитът бе изстрелян успешно на 23 юни и десетина дни по-късно достигна до българската геостационарна орбитална позиция.

Според плановете на компанията, BulgariaSat-1 трябва да започне да излъчва в началото на август. Услугите, които ще предоставя българският сателит, включват директно излъчване до домовете на телевизионни и комуникационни услуги на Балканите и в други европейски региони. Ресурсите на съоръжението са подходящи и за 4G LTE мрежа в обхвата 1800 MHz. Освен това BulgariaSat-1 ще може да се използва при форсмажорни обстоятелства като аварии, природни бедствия (земетресения, бури, наводнения и др.), когато наземните мрежи не работят, обясняват от Булсатком.

Във връзка с успешното изпълнение на плановете за сателита от компанията обясняват, че финансовата позиция и на Булсатком, и на България Сат е добра. „Партньори на компаниите за реализация на проекта са най-големите водещи банкови институции в света - Експортно-Импортната банка на САЩ, ЕБВР, Дойче Банк, Ситибанк, Райфайзенбанк и Сибанк, които с кредитите си са доказали и доверието си в жизнеспособността и успеха на проекта“, пише в съобщението до медиите на двете дружества.

Повод за обяснението вероятно е пускането на анонимни публикации в български медии за възможни финансови затруднения на компаниите. В проекта досега са инвестирани над 235 милиона долара, но според Максим Заяков, управляващ собственик на България Сат, инвестицията ще се върне в рамките на 10 г., а проектният експлоатационен живот на сателита е над 15 г. 54% от капацитета на сателита се предлага за отдаване под наем, като интерес към него вече са проявили компании от Румъния, Гърция, Израел, Германия и други държави. С някои от тях договарянето е в последна фаза, заяви точно преди изстрелването на сателита Заяков. Успешното задействане на услугите вероятно ще убеди и останалите кандидат клиенти.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X