Нови Технологии

Умни капани ще ловят комари в битката с вируса Зика

Владимир Владков

Редица технологични компании в САЩ, включително Microsoft и поделението на Alphabet Verily са се заели активно с битката срещу комарите, които разпространяват вируса Зика и други опасни болести, съобщава Reuters.

Проектът Premonition на Microsoft, върху който научно-развойният екип на компанията работи от година, представлява лъскав капан за комари и според експертите представлява най-голямата иновация в тази област от десетилетия, твърдят от Microsoft. Очаква се тези устройства да предоставят по-бързо точна информация къде са комарите, които представляват най-голям риск за здравето. Насекомите разпространяват не само вируса Зика, а треските тип Денга и Чикунгуня, западнонилската треска, енцефалит Сейнт Луис и други опасни болести, срещащи се все по-често в САЩ.

За да съберат цялата информация, капаните използват два малки микропроцесора, захранвани от батерии, които изпращат данните безжично към облака. Освен това малките устройства разчитат на най-новите постижения в областта на изкуствения интелект и машинното обучение, включително способност да различават комарите, които искат да уловят, от останалите буболечки, коментира ръководителят на екипа от Microsoft Етан Джаксън. Устройствата с размер на къщички за птици използват роботика, инфрачервени сензори и облачни изчисления, за да информират здравните власти в Хюстън относно популацията на преносителите на болести, обясняват от Reuters.

И тук се намества дроните. Екипът по проекта Premonition, ръководен от Джаксън, разчита на дроните, които да пренесат капаните до отдалечените райони с големи популации от опасни комари. Засега летателните апарати са полуавтоматизирани, но учените от Microsoft се стремят да ги направят напълно автономни и сами да занесат капаните до определените места. Естествено, те работят и с Федералната въздухоплавателна администрация на сАЩ FAA, за да са сигурни, че дроните отговарят на регулаторните изисквания.

Другата технологична компания Verily от Калифорния, фокусирана върху природните науки, се стреми да ускори създаването на стерилен мъжки комар, който да бъде пуснат на свобода и по този начин да бъде ограничено възпроизвеждането на вида. Известно е, че мъжките комари не хапят, затова и те не разпространяват болестите. Учените смятат, че в дългосрочен план този метод е по-ефективен от пръскането с химикали. Стратегията обаче изисква пускането навън на милиони мъжки комари, отгледани в лабораториите.

Британската компания от Оксфорд Oxitex вече е създала генетично модифициран комар, който вече продава на бразилските здравни власти. Но „производството“ на милиони мъжки комари е много скъпо. Затова учените от компанията на Alphabet, работещи по проекта Debug, са обединили усилията на биолози, софтуерни инженери и експерти по автоматизация.


Умни капани ще ловят комари в битката с вируса Зика

© Владимир Владков, Computerworld.bg

Създаването на "добри" насекоми (разбирай стерилни комари) е много трудно, според учените по проекта Debug (видео в YouTube).

Този екип вече има обещаващи прототипи за автоматизирано отглеждане, разделяне на комарите по полове и системи за пускане навън заедно с нови проекти за сензори и капани за измерване на популациите на комари. „Скоро ще бъдем готови да правим опити и извън лабораторията. Искаме да се ангажираме с местните общности и правителствените регулатори, за да намерим подходящите места за полеви опити и да гарантираме, че тези опити са безопасни и ефективни“, заявяват от екипа по проекта Debug.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X