Нови Технологии

IDC: $27 млрд. приходи от Интернет на нещата през 2021 г.

Computer World

12 млрд. долара ще достигнат разходите за Интернет на нещата (IoT) в региона на Централна и Източна Европа предвижда IDC. Ръстът през настоящата спрямо миналата година пък ще е 20,6%. През 2021 г. пък разходите (за хардуер, софтуер, услуги и свързаност) ще достигнат почти 27 млрд., предвиждат анализаторите.

От IDC коментират, че все повече компании от региона възприемат Инртернет на нещата, а редица други вече са планирали инвестиции в тази насока.

Сред вертикалите, в които IoT ще привлече най-много инвестиции са проследяването на доставки (1,8 млрд. долара), умните енергоразпределителни, газо- и водопреносни мрежи (1,2 млрд. долара), както и производството (1 млрд. долара). Управлението на продуктови активи и технологиите за умен дом също ще привличат сериозни инвестиции. В сферата на умните сгради очакваният среден годишен ръст през 5-годишния период ще е 34,4%. При водоразпределителните мрежи пък очакваният ръст е 42,9 на сто.

Индустриите с най-мащабни IoT инвестиции ще бъдат: транспортът (2,6 млрд. долара), производството (2,2 млрд.) и комуналните услуги (1,3 млрд.). Крос-индустриалните ивестиции (например за свързани автомобили умни сгради) ще надминат 900 млн. долара през 2017 г.

От технологична гледна точка услугите и хардуерът ще са категориите, генериращи най-много приходи. Първата от изброените ще бъде доминирана от модули и сензори, свързващи крайните точки с мрежите. Услугите пък ще се делят на инсталационни и дългосрочни такива за осигуряване на данни. При софтуера на-важните категории ще бъдат т.нар. хоризонтален софтуер и аналитичните решения.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X