Нови Технологии

Успешно бе изстрелян българският комуникационният сателит BulgariaSat1

Владимир Владков

Един от най-важните и рискови етапи от проекта за българския комуникационен сателит BulgariaSat-1 – извеждането в Космоса с ракета носител Falcon 9 , премина успешно. Спътникът бе успешно изстрелян от компанията SpaceX на 23 юни в 22:10 ч. българско време от площадката 39A (LC-39A) в Космическия център Кенеди във Флорида.

Сателитът успешно изпълнява планираните маневри и е разгърнал соларните си панели (вторият рисков момент в сложната процедура), като всичко върви по график. Очаква се на 25 юни BulgariaSat-1 да достигне до апогея на орбитата при изстрелването и оттам с най-малко възможно гориво да се насочи към финалната си позиция в геостационарната орбита. Той ще работи на българската орбитална позиция 1.9oE.

Самото изстрелване бе излъчвано на живо в Интернет от уеб страницата на SpaceX. Видео от успешната мисия е достъпно и в YouTube:

"SpaceX се гордее да си партнира с Булсатком за историческото изстрелване на BulgariaSat-1 днес, заяви Гуин Шотуел, президент и оперативен директор на SpaceX. - От името на всички служители на SpaceX, искам да поздравя целия екип на Булсатком за успешната мисия.“

„Когато започнахме този космически проект преди повече от 10 г., имахме ясната представа, че ще са ни необходими много търпение, посветеност и силен екип. Днес успяхме да изведем сателита в геостационарна орбита и вървим по пътя на позиционирането на страната ни сред водещите космически нации в Европа, давайки път на развитието на свързаните високотехнологични индустрии и специалисти. Когато успява една българска компания, успява българският бизнес и българската нация“, коментира Максим Заяков, изпълнителен директор на България Сат и Булсатком.

Компанията реализира проекта изцяло с частни средства, но получи поздравления и от президента на България Румен Радев, и от премиера Бойко Борисов.

„Искам специално да поздравя целия български екип от инженери, които работиха усърдно по всички етапи от реализацията на този проект. На добър час!“, пише в поздравителния адрес от президента Румен Радев.

„Днес ставаме свидетели как благодарение на усилията на една българска компания – „Булсатком“, страната ни поема по пътя на високотехнологичните държави и новите телекомуникационни възможности“, се казва в поздравителния адрес на министър-председателя Бойко Борисов.

BulgariaSat-1 е първият в историята на страната геостационарен комуникационен сателит. Той ще бъде разположен на българската орбитална позиция. BulgariaSat-1 ще осигурява директно до домовете телевизионни и комуникационни услуги на Балканите и в други европейски региони. Сателитът е подходящ за 4G LTE мрежа в 1800 MHz. Освен за телевизионни и комуникационни услуги, BulgariaSat-1 може да се използва при форсмажорни обстоятелства – аварии, в следствие на природни бедствия – земетресения, бури, наводнения, когато наземните мрежи не работят.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X