Нови Технологии

ЕС ще облекчава комерсиалното използване на дронове

Computer World

Европейската комисия възнамерява да облекчи използването на леки безпилотни летателни апарати във въздушното пространство на съюза. Печеливши от подобни стъпки ще бъдат логистични компании, както и тези инспектиращи сгради и съоръжения, земеделски бизнеси и т.н.

ЕК разкри план за подобряване сигурността на дроновете, летящи на ниска височина – до 150 метра (т.нар. U-space). Амбицията на комисията е и да разработи правила, които да обхванат всички страни от ЕС. Подобни опростени регулации ще са добре дошли за международните компании.

В предварителната информация се говори за автоматизирано управление на въздушния трафик. За целта според ЕК до 2019 г. трябва да бъде въведен регистър на дроновете и техните оператори. Предвижда се и гео-зониране, както и създаване на база данни с чувствителни области, които дроновете да избягват автоматично.

Правилата за ползване на U-space ще заменят сега съществуващите национални закони, влияещи върху използването на дронове с тегло под 150 кг. В момента една и съща машина попада в обхвата на различни правила, в зависимост от това в коя държава се намира и дали полетът е с комерсиална ли любителска цел.

Планът е разработен по поръчка на ЕК от Програмата за модернизиране на управлението на въздушното движение в Европа (Single European Sky Air Traffic Management Research and Development – SESAR). В него са взети предвид новите регулации, разработвани от Европейския парламент и от страните членки на съюза.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X