Нови Технологии

Дмитри Черевик: Цел №1 за местния офис на Progress е растеж

Computer World

ПРОФИЛ

Progress е водещ доставчик на технологии за разработка и пускане на приложения. Компанията дава възможност на независимите софтуерни вендори да създават и пускат приложения за бизнеса, включващи когнитивни възможности, които чрез  обработка на големи обеми от данни носят ползи и конкурентно предимство за бизнеса. Progress предлага водещи технологии за лесно създаване на ефективни потребителски интерфейси за всяко устройство, надежден, скалируем и сигурен back-end за пускане на съвременни приложения, решения за свързване на данни от всички източници, и платформа за прогнозни анализи - носител на много награди, чрез която силата на машинното обучение стига до организациите. 

Компанията стъпи в България в края на 2014 г., след като придоби българската софтуерна компания Telerik. Офисът в България е най-големият център на компанията на глобално ниво и играе ключова роля в развитието на бизнеса й. 

Дмитри Черевик е технологичен директор на Progress от края на април 2017 г. На тази позиция той ще ръководи технологичната визия, стратегия и еволюция на компанията и имплементирането им в портфолиото й от продукти. Това включва иновативни вътрешни проекти, продуктово планиране, технологични сливания и придобивания и възможности за партньорство. 

Той има богат опит в иновациите, създаването и евангелизирането на нови технологични стратегии, предприемачеството. Той е инженер с фокус върху практиката, стратегист, експерт в областта на пазарната стратегия. В професионалния си опит се е специализирал в създаването и въвеждането на технологични стратегии за новите пазари, основал е два успешни ИТ стартъпа. Преди Progress е бил главен технологичен директор на FatWire до придобиването й от Oracle. В Progress Дмитри Черевик ще ръководи визията и технологичната стратегия на компанията спрямо продуктовото портфолио. Той е базиран в Бедфорд, САЩ. 

  • Кои са най-новите тенденции в световната технологична индустрия и бихте ли дали няколко примера как тези технологии променят нашия живот и бизнес? 

Свидетели сме буквално на експлозия в броя мобилни устройства, които хората използват всекидневно – в началото бяха музикалните плейъри, после масово навлязоха смартфоните. Вече цялата индустрия произвежда смартфони и се научихме как да ползваме компоненти като радио, миниатюрни компютри, памет устройства и др. вътре в тях и да ги вграждаме навсякъде. Всичко това направи приложенията много по-сложни, което е основно предизвикателство пред разработчиците днес. Преди животът беше много лек и прост - трябваше да разработваме приложения, съобразени единствено с браузърите, докато сега, при наличието на огромен брой устройства, се налага да адаптираме приложенията към спецификите на всяко мобилно устройство и на операционната система, с която работи. Това изисква от разработчиците да могат да пишат код с различни езици за програмиране. Всеки разработчик на софтуерни приложения за мобилни устройства иска да осигури именно такова пълноценно изживяване на потребителя през всяко устройство, което той използва.

Следващата актуална тенденция е огромният ръст в обема на генерираните данни. Практически всяко устройство, включително сензор, което е свързано с интернет, може да създава и обменя терабайти от данни. Освен предизвикателство за компаниите, които се занимават с обработване, съхраняване и управление на данни, това е и възможност, защото чрез обработка, данните се превръщат в знание.

Всички тези фактори обусловиха и Ренесанса на изкуствения интелект. Още през 60-те години на миналия век хората започнаха да разсъждават какво ще се случи, ако компютрите започнат да мислят като човешки същества. През 80-те интересът към изкуствения интелект нарасна изключително много със създаването на експертни системи, на първата система за разпознаване на изображения, на първата невронна мрежа и др. Но по това време имаше съществени ограничения от гледна точка на мощта на компютрите и на наличния обем от данни. В настоящия момент се генерират много повече данни, отколкото могат да бъдат събрани, а компютрите са в пъти по-мощни. Научихме се как да обединяваме мощта на свързани помежду си машини във виртуални суперкомпютри и да ги използваме като една машина за изчисления „в облака”, за да обработваме всички тези данни. По този начин можем да извличаме смисъл от данните и да прилагаме алгоритми с изкуствен интелект. Всичко това ни позволява да създаваме т.нар. когнитивни приложения.

Когнитивният елемент в технологиите позволява симулация на човешки мисли чрез процеси в компютърен модел. Това включва системи, които се самообучават да ползват аналитици за данни, да разпознават модели и обработват естествен език, за да имитират начина, по който мозъкът мисли и работи. Без когнитивните възможности изкуственият интелект и роботиката нямаше да съществуват. Компаниите, които искат да продължат да бъдат успешни и да се възползват максимално от възможностите на изкуствения интелект, трябва да заложат на създаването на платформа за разработка на когнитивни приложения. Разработката на когнитивни приложения, прогнозните анализи и машинното обучение ще надградят съществуващите технологии и приложения и ще ги направят много по-способни и мощни.

  • Бихте ли разказали повече за новата стратегия на Progress, насочена към когнитивни приложения и как българският офис на компанията се вписва в тази стратегия, особено по отношение на новаторски проекти, по които работят местните екипи?

Новата ни стратегия е фокусирана върху създаването на платформа за разработка на когнитивни приложения, като в същото време продължаваме да развиваме и настоящите си продукти от портфолиото.

Неотдавна купихме компанията DataRPM и нейната технология Cognitive Predictive Maintenance (CPdM) Platform, която може да извлича знание от огромни масиви неструктурирани данни и да изготвя прогнози въз основа на тях. Основното приложение на тази технология е в т.нар. когнитивна прогнозна поддръжка за индустриалния Интернет на нещата (IIoT). Придобиването на DataRPM е ключова част от стратегията ни за предоставяне на най-добрата платформа за създаване и пускане на когнитивни приложения. 

  • Можете ли дадете пример за използването на тази технология? 

Този продукт е внедрен в много компании, но искам да дам пример с наш клиент от нефтената и газовата индустрия. Компанията извлича нефт и газ от земните недра, като в момента трябва да осигури само за един обект работата на 12 индустриални помпи. Въпреки че и 7 са достатъчни, тя поддържа останалите 5 в постоянна готовност, в случай че се наложи някое от останалите съобръжения да бъде заменено. Поддържането на работата на една помпа струва около 1 милион долара за една година, а подсигуряването на 5 допълнителни помпи струва още 5 милиона долара. При добър прогнозен анализ, ако дори една от резервните помпи бъде спряна, имаме спестявания в рамките на милион долара годишно. Компанията разполага с около 200 обекта. Така технологията на DataRPM може да спести на нефто- и газодобивната компания до 200 милиона долара годишно.

Интересно е още, че технологията включва единствени по рода си алгоритми за обработка на големи масиви от данни. Чрез тях компаниите нямат нужда от „армия” от висококвалифицирани специалисти с докторска степен по обработка на данните – т. нар. data scientists, които се намират трудно и са скъпа инвестиция. Ние автоматизираме процеса по изграждане на модели, което спестява много време и ресурси на компаниите. 

  • Кои продукти на Progress се разработват в българския офис? 

Продуктите, разработвани в България, помагат на водещи компании в света от различни индустрии и с различни мащаби да развиват бизнеса си, да бъдат конкурентоспособни и да отговарят на предизвикателсвата на днешния силно динамичен пазар. Клиенти на продуктите ни, които се разработват в България, са компании  като Schneider Electric, SanDisk, NASA, KIA, BBC, Audi, Toyota и много други.

Вече споменах за сложността на приложенията от клиентска гледна точка и  постоянно увеличаващия се брой на устройствата, на които те трябва безпроблемно да работят. Progress Telerik UI Tools, който се разработва в София и включва популярната библиотека от инструменти и UI компоненти Progress Kendo UI, с богатите си възможности прави това възможно. Продуктът има хиляди потребители на глобално ниво.

NativeScript - безплатна платформа за разработка на приложения с отворен код – също се разработва в България. Две компании в света предлагат такъв продукт – ние и Facebook (React Native). Продуктът на Facebook е насочен към крайния потребител, докато платформата на Progress е фокусирана върху бизнес клиентите. Тази технология дава възможност на квалифицирани разработчици да създават т. нар. „нативни“ приложения за iOS и Android с технологиите, които те вече познават - Angular, TypeScript или JavaScript.

В България се разработва и популярната ни система за управление на съдържанието и платформа за дигитален маркетинг Progress Sitefinity.

Друг интересен продукт на Progress, разработван в България, е платформата за създаване и пускане на чатботове с изкуствен интелект - Darvin.ai. С нея Progress създаде първия чатбот за автоматизацията на бизнес процесите в Медицински комплекс „Д-р Щерев“, високотехнологична болница за репродуктивна и регенеративна медицина, акушерство и гинекология. Darvin.ai е част от текущ вътрешен иновационен проект, финансиран от Progress и иницииран от служители на компанията. В момента технологията се предлага само в България. 

  • Какво е мястото на софтуерните продукти разработвани от българското звено на Progress като важност и значение за голямото портфолио на организацията? 

Progress в лицето на Telerik има дълга история на новаторство в България и духът на иновациите се усеща силно тук. Българското подразделение има голям потенциал да продължи да разработва водещи и иновативни технологии като NativeScript и Darvin.ai

Цел №1 за местния офис е растеж, като ще бъдем методични в начина, по който осъществяваме разрастването. Основно ще заложим на иновации, базирани на съществуващите технологии, над които работят специалистите в българския офис. В същото време ще разработваме и нови продукти, инструменти и приложения. 

Вече стартирахме ново организационно звено в компанията - Progress Labs. То ще се използва като инкубатор за нови, интересни технологии. Първият екип, който се присъедини към Progress Labs, е базиран в България - това е екипът на Darvin.ai

Разговора води Констанца Кадънкова

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X