Нови Технологии

Tesy представи умен бойлер и обяви амбиции за развитие в посока IoT

Computer World

Александър Главчев

Електрически бойлер с възможност за управление през интернет с помощта на мобилно приложение представи българската компания Tesy. От там подчертават, че това е първото подобно устройство в европейски мащаб. Новият Modeco Cloud водонагревател е част от нова серия на фирмата, която се разглежда като стъпка в посока Интернет на нещата (Internet of Things, IoT).

„Ние стартирахме работа в тази насока още преди пет години, като първите ни продукти са иновация в европейски мащаб“, обяви Димитър Василев, ръководител на отдел Продуктово и бизнес развитие в Tesy, по време на представянето на бойлера у нас. Първата му официална премиера се състоя през март на изложението ISH 2017 във Франкфурт, Германия.

Преди три години компанията пусна в продажба електрически конвектор с възможности за дистанционно управление. От там допълват, че след около две години този уред вече е представлявал 20% от продажбите на Tesy в своята категория в България. Това дава увереност на фирмата да има високи очаквания и по отношение на сега представения бойлер.


Tesy представи умен бойлер и обяви амбиции за развитие в посока IoT

© Computer World, Computerworld.bg

„Една от основните характеристики на тези уреди е, че те разполагат с алгоритми, които помагат в ежедневието – обясни още Василев. – Те сами намират начин да спестят енергия и дават възможност за контрол от всяка точка.“ Продуктите дават възможност за ръчно управление с помощта на приложението TesyCloud, което е разработено във версии за Android и iOS.

Василев подчерта, че софтуерът за управление на бойлера му позволява да следи потреблението и сам да избира най-оптималния режим на работа. От компанията заявяват, че ако се използва ежедневно, то инвестицията в него се изплаща за около една година. Мобилното приложение пък дава възможност на потребителя да включи уреда ако например се прибере по-рано от работа. Също така той може да зададе и период, в който ще отсъства от дома си (например по време на отпуска), така че уредът да не потребява излишна енергия докато у дома няма никого.

Занапред, според Василев, развитието в посока Интернет на нещата ще позволи да добави към продуктите си допълнителни функции, насочени към комфорта на потребителя. „Представете си бойлер, който никога не дефектира“, загатна той, визирайки един от най-често споменаваните IoT сценарии – уреди които сами предварително съобщават за потенциални проблеми, преди техни компоненти да излязат от строя.


Tesy представи умен бойлер и обяви амбиции за развитие в посока IoT

© Computer World, Computerworld.bg

Сред планове на компанията е и да реализира възможности за свързване на своите уреди с най-популярните платформи за домашна автоматизация. За момента приложението позволява само групиране на еднотипни устройства за по-лесното им управление. От там обявиха и амбиции до 5 години всички продукти на фирмата да разполагат с комуникационни възможности.

„Заедно с партньорите си работим по това да създадем решения, които са по-достъпни от гледна точка на цените – обяви Жечко Кюркчиев, управител на Tesy. – Един от основните проблеми които виждаме е свързан с комуникацията с уреда. В момента тя е много лесна, но нашата идея е да я направим незабележима за потребителя, защото, в крайна сметка, той не си купува бойлер, а топла вода. Нашата дългосрочна цел е именно да започнем да продаваме топла вода.“

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X