Нови Технологии

Кола с водородна клетка на ТУ-София: трета в Shell Eco-marathon 2017

Владимир Владков

Иновативният автомобил Феникс на Техническия университет в София, използващ водородна горивна клетка, се класира на трето място в Европа в надпреварата Shell Eco-marathon 2017 в Лондон. Отборът на студентите от София участваше в категорията кола от „Градски тип“ и със своя еко автомобил успя да измине 189 км/м3 и да се изкачи в класацията спрямо 2016 г.

Екипът на ТУ - София с Феникс, автомобил с водородно гориво


Кола с водородна клетка на ТУ-София: трета в Shell Eco-marathon 2017

© Владимир Владков, Computerworld.bg

Колата с водородно гориво Феникс на ТУ - София успя да измине 189 км с 1 м3

Други два български отбора се състезаваха в категория „Прототипи“ с електрическа батерия – на Русенския университет „Ангел Кънчев“ и на Професионалната гимназия по селско, горско стопанство и туризъм „Н.Й. Вапцаров“ – гр. Чепеларе. Колата на русенския отбор измина 360 км/кВтч , което я нареди на 12-о място в класирането. При първия си опит с това постижние русенските студенти бяха излезли дори на трето място в класирането.


Кола с водородна клетка на ТУ-София: трета в Shell Eco-marathon 2017

© Владимир Владков, Computerworld.bg

Отборът от Русенския университет „Ангел Кънчев“ ...


Кола с водородна клетка на ТУ-София: трета в Shell Eco-marathon 2017

© Владимир Владков, Computerworld.bg

и моделът на русенския отбор, състезаващ се на трасето в Лондон.

Учениците от Чепеларе подобриха резултата си от миналата година с постижение 253 км/ кВтч, което ги изкачи в класирането от 25 (през 2016 г.) на 22 място през настоящата 2017 г.


Кола с водородна клетка на ТУ-София: трета в Shell Eco-marathon 2017

© Владимир Владков, Computerworld.bg

Отборът от Професионалната гимназия по селско, горско стопанство и туризъм „Н.Й. Вапцаров“ – гр. Чепеларе


Кола с водородна клетка на ТУ-София: трета в Shell Eco-marathon 2017

© Владимир Владков, Computerworld.bg

 

171 отбора от 29 държави в Европа

се включиха в тазгодишния автомобилен маратон в Лондон.  Създадените от младите инженери енергийно-ефективни превозни средства бяха управлявани на специално изработената писта с дължина 1577 км, като целта бе да изминат възможно най-дълго разстояние с еквивалента на един литър гориво или 1 кВтч енергия. В двете основни категории „Прототипи“ и „Градски тип“ бяха излъчени по трима победители в зависимост от използваното гориво – двигател с вътрешно горене (ДВГ), с електродвигател, задвижван от водородна клетка, и само с електрическа батерия.

При прототипите френската кола с ДВГ Microjoule-La Joliverie спечели първото място с изминати 2504 км с 1 литър. При колите с електрическа батерия испанската ECO-DIMONI измина 729 км с 1 кВтч, а при моделите с „водородна клетка“ италианската H2politO – molecule da corsa успя да измине 831 км с 1 м3.

При колите от „Градски тип“ отново френски отбор - Toulouse Ingénierie Multidisciplinaire, стана победител при моделите с ДВГ, подобрявайки световния рекорд от 685 км с 1 литър. При електромобилите само с електрическа батерия френският отбор SolarCarSolutions / ISEN Toulon успя да постигне 187 км с 1 кВтч, а колата с водородно гориво на холандския отбор Green Team Twente успя да измие 277 км с 1 м3.

„Доволна съм от постиженията и на трите български отбора в Shell Eco-marathon 2017. Радвам се, че ТУ-София като дългогодишен участник приема нови предизвикателства и заслужено спечели трето място в крайното класиране. Горди сме с подобрените резултати на учениците от Чепеларе и доброто представяне на отбора от Русе, които смело премерват сили с връстници с богат опит и традиции в Shell Eco-marathon. Първите 10 години българско участие в Shell Eco-marathon бяха подготовката, в следващите десет съм сигурна, че нашите ученици и студенти ще поемат инициативата“, заяви Камелия Славейкова, изпълнителен директор на Shell България.

През тази година България отбелязва 10 години от първото си участие в Shell Eco-marathon Европа. Досега в различните отбори са се включили общо 400 студенти от четири учебни заведения – Техническите университети в София и Варна, Русенския университет „Ангел Кънчев“ и Професионалната гимназия по селско, горско стопанство и туризъм „Н.Й. Вапцаров“ – гр. Чепеларе.

 

И автономни модели

През 2018 г. състезанието Shell Eco-marathon ще бъде обогатено с още една категория – тази на автономните автомобили. Студентски екип от Техническия университет на Дания вече работел върху безпилотна кола. „Когато видяхме автомобилите в състезанието миналата година, си дадохме сметка какво е възможно и разбрахме, че трябва да изградим безпилотна кола“, заяви говорител на екипа на студентите.

„Представянето на някои от най-ярките енергийни идеи и подкрепата за предприемачеството е съществена част от постигането на нисковъглеродно бъдеще. Shell се ангажира да вдъхновява и подкрепя следващото поколение предприемачи, за да се справим с енергийните предизвикателства в света“, заяви изпълнителният директор на Shell Великобритания Шинейд Линч.

През 2017 г. Shell организира и нов предварителен кръг под името Shell Eco-marathon Challenger Event. В тази предварителна надпревара отборите, заявили участие за първи път, могат да тестват и правят подобрения по своите превозни средства, преди да станат част от голямото състезание догодина. Този предварителен кръг ще се проведе във Франция и в Турция. В него ще премерят сили още 3 български отбора - от Професионална гимназия по механотехника в Русе, втори екип от Русенския университет „Ангел Кънчев“ и учениците от Професионална гимназия по транспорт и транспортен мениджмънт в Казанлък.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X