Нови Технологии

Лещите Google Lens: 6 неща, които трябва да пробвате

Владимир Владков

Цифровите лещи Google Lens изглеждат свежи и много вълнуващи, и макар че Google Goggles не бяха споменати в уводната реч на конференцията I/O, техният дух се усещаше на цялото събитие. Пуснати преди 7 години, когато изкуственият интелект (AI) и добавената реалност AR все още бяха в бебешка възраст, Goggles бе само приложение, което ви помагаше да разпознавате места, да сканирате баркодове и да преглеждате цени от снимките на нещата, към които гледате.

Google Lens, които бяха обявени в първите минути на конференцията I/O, на практика са усъвършенствана версия на Google Goggles. С вградените Assistant и Photos новият изкуствен интелект, базиран на машинно обучение обещава да „декодира“ света около нас с помощта на Google AR и невронни мрежи за сканиране на изображения и извличане от тях на полезни данни. Ето и 6 неща, които си струва да пробвате:

Преводач

Google Lens превежда от японски в рамките на Google Photos. Снимка Google

Google Translate вече е един от инструментите, които ползваме в движение, опитвайки се да прочетем текст на чужд език, но Google Lens го извежда от приложението Translate и го поставя във Photos. За да преведете нещо, трябва само да направите снимка и да се обърнете към „интелекта“ в Google Lens. Този подход опростява използването на технологията в Translate, така че не я забравяйте, когато се разхождате в чужд град.

Ресторанти


Лещите Google Lens: 6 неща, които трябва да пробвате

© Владимир Владков, Computerworld.bg

Информация за ресторанти в Google Lens. Снимка: Google

Не е много трудно да намерите интересни места, когато посещавате нов град, но с Google Lens откриването на скрити съкровища в собствения ни град изглежда много лесно. Просто насочвате камерата към мястото, което ви интересува, и Google Lens ще го сканира. След това в реално време ако гледате през дисплея, ще виждате какво е това, какво се продава, какво хората мислят за това място. Процесът е много по-лесен от писането на името в търсачката на Google и претърсване на резултатите.

Обучение


Лещите Google Lens: 6 неща, които трябва да пробвате

© Владимир Владков, Computerworld.bg

Разпознаване на растение с Google Lens. Снимка: Google

Именно в тази област подобренията в Google Lens спрямо Google Goggles са най-големи. „Лещите“ Google ви позволяват да направите снимка на почти всеки обект, а след това те ще ви кажат всичко, което искате да знаете за него. По време на представянето Сундар Пичай демонстрира тази функция, разпознавайки обикновена лилия. Можете да пробвате функцията сами и да потвърдите нейната точност, но нашите телефони може би ще се превърната най-великолепната енциклопедия, създавана някога, като те ще ни обучават в областта на изкуството, архитектурата и природата.

Рутер


Лещите Google Lens: 6 неща, които трябва да пробвате

© Владимир Владков, Computerworld.bg

Wi-Fi рутер на Google Lens. Снимка: Google

Тази функция е много „готина“. Всички сме били в ситуация, в която сме в къщата на приятел и трябва да се свържем с рутера ... освен ако той не си знае паролата. Затова трябва да заобиколим бюрото, да обърнем рутера, да намерим етикета, да въведем всеки знак и след 10 минути най-накрая да се свържем. Google Lens прави всичко за вас. Трябва само да направите снимка на етикета за пароли на рутера и автоматично ще се свържете с него.

Развлечения


Лещите Google Lens: 6 неща, които трябва да пробвате

© Владимир Владков, Computerworld.bg

Билети за концерт с Google Lens. Снимка: Google

Купуването на билети за шоута и филми през телефоните вече е безпроблемно, но Google Lens иска да го превърне в леко изживяване. Ако излезете на улицата и видите плакат, който показва концерт на група, Google Lens ще се задейства веднага след като направите снимка. Можете да прослушате части от песни, да добавите датата към календара си и, разбира се, да си купите билети. Предполага се, че това ще работи добре също с филми и други събития.

Пазаруване

В уводната реч не се спомена нищо конкретно за купуването на продукти, използващи Google Lens, но не можем да не се замислим за потенциала му като помощник при пазаруване. Вече видяхме нещо подобно с Bixby в Galaxy S8, но освен за книги, тази функция не е много полезна. Ако Google може да усъвършенства системата, така че да предостави резултати за пазаруване на всичко, което сканираме, това може да се окаже „убийствено важното“ използване на Google Lens.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X