Нови Технологии

Хибридният сателит SES-15 ще доставя интернет на авиокомпаниите

Владимир Владков

Първият хибриден сателит SES-15 на едноименната люксембургска компания, който разполага с електрическа задвижваща система за маневриране в орбита, бе изведен на 19 май на борда на ракета носител Союз от космическия център във Френска Гвиана. Това е първият сателит на SES, изстрелян от оператора Arianespace с руската ракета носител. Предишният сателит Astra 5B бе изведен в орбита от ракетата Ariane 5 на 22 март 2014 г.

Изстрелването на SES-15. Снимка: ESA CNES Arianespace

Полезният товар на SES-15 включва широкообхватни лъчи в честотния диапазон Ku и Кu-честотна високоскоростна връзка (HTS) с възможност за свързване към Ka-честотни мрежи. Спътникът на SES ще бъде разположен на орбитална позиция 129 градуса Запад и ще бъде оборудван с 16 транспондери в Кu обхвата и с HTS възможности за обслужване на клиенти в Северна Америка, Мексико, Централна Америка и Карибите. SES-15 е произведен от Boeing Satellite Systems International и е проектиран да работи 15 г. в геостационарна орбита.

Българският сателит BulgariaSat-1 също трябва да работи по план над 15 г., като той използва стандартно гориво и ще бъде изведен в орбита от ракетата Falcon 9 на SpaceX. Иновативна технология за достигане на геостационарна орбита спестява от горивото за маневриране и удължава експлоатационния живот на сателита. 

Една от основните услуги на SES-15 е гъвкаво покритие за големи доставчици на услуги за глобална свързаност и развлечение по време на полет (IFC / IFE), включително Global Eagle Entertainment, Gogo и Panasonic Avionics. Специален широкообхватен лъч ще осигури доставка на живо на телевизионно съдържание по всички маршрути за полети в САЩ, включително Хавай и Аляска, Канада, Карибите и Мексико, обясняват от компанията.


Хибридният сателит SES-15 ще доставя интернет на авиокомпаниите

© Владимир Владков, Computerworld.bg

Освен това сателитът ще предлага изграждане на VSAT мрежи и други приложения, използващи голям трафик данни в правителствения и морския сектор.

На борда на SES-15 е монтиран и нов елемент за системата WAAS, който ще позволи на Федералната авиационна администрация на САЩ (FAA) да прецизира глобалната система за позициониране (GPS) с цел подобряване на точността, целостта и достъпността на системата за целите на авиационната индустрия.

Очаква се скоро в орбита да бъде изведен и SES-14 - вторият от трите планирани хибридни спътника на SES, който отново ще обслужва клиенти в Северна Америка.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X