Нови Технологии

Как изглежда българският сателит BulgariaSat-1?

Владимир Владков

Владимир Владков

Българският комуникационен сателит BulgariaSat-1, който на 15 юни т.г. трябва по план да бъде изведен в геостационарна орбита, представлява контейнер с големина 3 на 5 метра. С разгънати соларни панели сателитът е дълъг около 25 метра, а с горивото теглото му е малко под 4 тона.

Основата на сателита е карбонов цилиндър, обясни пред журналисти Петър Петков, директор „Проучване и развитие“ в България Сат. В него са събрани 2 големи сфери с резервоарите, а електрониката за управление SCE (9) и полезният товар (8) са разположени по комуникационните панели, обхващащи 4-те страни на космическия апарат. Слънчевите панели (1) на сателита генерират електрическа енергия от около 7 киловата, която осигурява работата на съоръженията в 90% от времето, когато панелите са огрени от Слънцето. В останалите 10% от времето, когато сателитът попада в сянката на Земята, се използват акумулаторите (15), съхранили слънчевата енергия.

 


Как изглежда българският сателит BulgariaSat-1?

© Владимир Владков, Computerworld.bg

Комуникационните антени (16) служат за „общуване“ на наземния екип с космическия апарат. В предната част на сателита е земната палуба, където са разположени и антените за аварийна връзка при критични ситуации. Отзад се намира двигателят на сателита. По борда на сателита са монтирани малки ракетни двигатели, чрез които той се препозиционира от време на време така, че да стои над една и съща точка на Земната повърхност. При BulgariaSat-1 точката е близо до В. Търново, където е изграден единият наземен команден център, вторият е до София. Именно от тези центрове ще бъде подавани командите за задействане на двигателите, за управление на антените и други оперативни дейности, извършвани от българския екип. При навременно предупреждение за опасно преминаващ космически отпадък, можем да преместим малко сателита, за да го избегне, обясни Петков.

Полезният товар включва антенната система и т.нар транспондер. Транспондерът е система от приемник, преобразувател (по честота от 15 MHz на 10 MHz), усилвател на мощност и излъчваща антена, която връща сигнала към земната повърхност. На българския сателит има 33 такива транспондера, като те са двойно и тройно подсигурени за по-голяма надеждност.

Наличният сензор за Земята (12) следи за точното местоположение на сателита, като информацията от него се използва от контролния център за задействане на двигателите. Има и подобен сензор за Слънцето.

Покритието на BulgariaSat-1 включва Европа, северната част от Африка,предимно по средиземноморското крайбрежие, и част от Азия, на практика зоните, в които има икономически интерес от използване на сателитни комуникации. Зоните на покритие са петната на облъчване, които създават двете сателитни антени. На всяка антена съответства по една зона на покритие. Единият лъч с най-голяма сила на сигнала около 52 киловата обхваща зона на обслужване Централна и Източна Европа, както и част от Западна Европа и отделни „острови“ в Испания, Близкия изток и Тунис. С около 50 киловата сигнал е покрита почти цялата територия на Европа (без Северна Европа). Вторият „балкански“ лъч с висока мощност обхваща територията на Балканския полуостров и е предназначен за обслужване на клиенти в България и съседните страни.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X