Нови Технологии

Е-часовник на Microsoft помага на пациенти с Паркинсон

Владимир Владков

Ема Лоутън най-сетне може да да напише пак името си. 33-годишната дизайнерка се разболяла от болестта на Паринксон през 2013 г. Това прогресивно нарушаване на двигателните умения е блокирало уменията й да рисува и да пише, поне досега.

Благодарение на носима електроника, кръстена на нейно име и проектирана от изследователя от Microsoft Хайян Чанг, който се запалил за идеята да помогне на Лоутън след срещата си с нея в Лондон. Устройството се сдвоява с таблет, който контролира вибрациите на електрониката за носене. Вибрациите са достатъчни, за да блокират обратната връзка между ръката и мозъка на Лоутън, намалявайки треперенето и позволявайки й да пише и рисува отново.

Лоутън носи устройството вече почти година и изглежда, че всичко работи добре.

„Все още ме изненадва колко как изглежда написаното на ръка. Устройството не спира треперенето ми. То ми дава повече контрол над него. Писането няма да е перфектно. Но, за бога, то се подобри много“, написа тя в блога си.


Е-часовник на Microsoft помага на пациенти с Паркинсон

© Владимир Владков, Computerworld.bg

Пример за написаното от Лоутън с (вдясно) и без часовника (вляво). Снимка: Microsoft

Окуражена от успеха, Чанг си сътрудничи с екип от специалисти от Лондон за тестван на устройството. Тя се надява, че Emma Watch може да подобри живота на други хора, страдащи от болестта на Паркинсон.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X