Нови Технологии

Германия разреши самоуправляемите, но не и напълно автономните коли

Computer World

Германия вече може да бъде добавена в списъка с местата, където бизнеси могат да изпробват свои разработки на самоуправляващи се превозни средства из пътната мрежа. Едно от условията обаче е зад волана на автомобила винаги да седи шофьор, готов да поеме контрола над машината във всеки момент. Правилото бе въведено на 12 май от Германския Бундесрат.

Това решение на немските власти е добра новина за тамошната автомобилна промишленост и ще позволи на производители да изпробват продукцията си „у дома“, вместо да пътуват до Калифорния, САЩ, както прави например Audi.

Сред изискванията на новия закон е, че всеки, който иска да извади на пътя самоуправляващ се автомобил, трябва да го оборудва с „черна кутия“, подобна на тази в самолетите. Целта е след евентуален инцидент записите от устройството да се използват за разследване.

Кутията ще следи местоположението на превозното средство и да записва кога и къде компютърът поема контрол, дали е са налице проблеми и т.н., което би позволило на съда да определя кой е виновен. Ако колата е под управление на машина, то отговорността ще бъде понесена от производителя, а в останалите случаи – от водача.

Данните ще се съхраняват шест месеца и ще трябва да бъдат предоставяни на властите при поискване.

С оглед бързото увеличаване на възможностите на самоуправляващите се превозни средства Бундесратът планира да преразгледа закона след две години.

Изискването за присъствие на водач в кабината на автомобила е един от начините за разрешаване на проблема с отговорността. Междувременно законодателите в Европейската комисия обмислят друг подход, при който на роботите (категория, в която може би ще влязат и автономните превозни средства) ще бъде вменена известна юридическа отговорност.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X