Нови Технологии

ЕСИ ЦИЕ беше домакин на две конференции по образователна роботика

Computer World

През последната седмица на месец април Европейски Софтуерен Институт - Център Източна Европа (ЕСИ ЦИЕ) беше домакин на две международни научни конференции по образователна роботика – за ученици и за изследователи. Събитията се реализираха с генералното спонсорство на САП Лабс България и Наксекс Технолоджикал Дивелопмънт, както и с подкрепата на София Тех Парк, Смартком и Авител. Фесто България, Наксекс Технолоджикал Дивелопмънт, Телепойнт, Община Кюстендил и Смартком подкрепиха финансово участието на български ученици и учители в конференциите.

Кадър от състезанието. СНИМКА: Александър Главчев

В рамките на една седмица над 250 ученици от 9 държави (Австрия, Албания, Белгия, България, Полша, Кувейт, Иран, Египет, Малта) програмираха своите роботи за четирите кръга състезателна роботика (официалното регионално издание на BotBall, PRIA Aerial, PRIA Underwater и PRIA Open) и представиха научни доклади за новите технологии в роботиката и приложението на роботите в различни сфери на съвременния живот. Провеждането на състезанията и представянето на научните доклади в рамките на Европейската конференция по образователна роботика (ECER 2017) бяха модерирани от Практическия институт по роботика в Австрия, Виена (PRIA). За официалния регионален кръг на BotBall състезаващите се отбори от ученици в технически и математически гимназии имаха на разположение еднакъв комплект от части и среда за програмиране, с които трябваше да построят своите роботи и да ги програмират да изпълняват задачи автономно в рамките на стандартно състезателно поле. Във всички кръгове на състезанието участваха общо 36 отбора. Отборите на Технологичното училище "Електронни системи" към Технически университет – София и Софийската професионална гимназия по електроника "Джон Атанасов" се класираха на 15-то и 17-то място от 25 отбора в общото класиране.

Европейската конференция по образователна роботика е една от най-големите научни конференции за ученици. Събитието предостави възможност на учениците да представят своите статии и открития пред изследователите, които присъстваха на конференцията „Роботика в образованието“.

Над 55 изследователи в областта на роботиката, 9 от които – български учители, представиха новите приложения на роботите в образованието и последните продукти и роботизирани системи в двудневната научна конференция „Роботиката в образованието“ (RiE 2017). Генерален спонсор на събитието беше САП Лабс България. Участваха учени от 20 държави – Австрия, Белгия, България, Хърватска, Чехия, Финландия, Германия, Гърция, Израел, Италия, Малта, Холандия, Полша, Русия, Словакия, Словения, Испания, Турция, Великобритания и САЩ. Те споделиха, че паралелното провеждане на двете конференции (за ученици и за изследователи/ преподаватели), е най-добрата възможност да се демонстрира образователната роботика в действие.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X