Нови Технологии

PC производителите ще доставят VR шлемове с Windows 10 през Q4

Владимир Владков

Хардуерните партньори на Microsoft ще залеят пазара с шлемове, поддържащи смесената реалност Windows Mixed Reality, до коледния сезон тази година, предлагайки нов начин за забавления с Windows 10.

Шлем с Windows Mixed Reality на Acer вече е бил изпратен до избрани разработчици от Microsoft, но за потребителите той все още не е достъпен.

Поне трима PC производители - Lenovo и HP, както и Acer, обявиха, че ще доставят такива шлемове до края на тази година. Dell все още не съобщава точна дата. Стартовата цена на шлемовете е $299, минималната цена, която предположиха от Microsoft.

Шлемовете трябва да бъдат свързани към PC с Windows 10. Чрез тази връзка те ще ви пренесат във виртуален свят, където можете да се реете, да чатите през Skype и да играете игри на Xbox. Ще можете и да извършвате компютърни задачи в 3D свят, без да използвате мишка или клавиатура.

Acer ще доставя своя шлем с Windows Mixed Reality на крайните потребители за $299 до края на четвъртото тримесечия, заяви Грег Прендърграст, президент на Acer Pan America.

Шлемът Acer Mixed Reality има течнокристален дисплей с резолюция 1440 на 1440 точки на всяко око. Опресняването на дисплея е 90Hz. Той има аудиоизвод и микрофон, както и следене за външните движения. Конекторите HDMI 2.0 и USB 3.0 са комбинирани в еди кабел, който свързва шлема към компютрите.

HP от своя страна, ще достави своята версия на шлема през последното тримесечие на годината, каза Рон Коулин, президент на персоналните системи в компанията. Той не даде информация за цените, но компанията смята да засили инвестициите си във виртуалната реалност. Тя вече работи за свързването шлемовете Oculus Rift и HTC Vive към своите PC-та.

Lenovo вече показа своя шлем Windows Mixed Reality, който ще излезе по-късно тази година, каза говорителка на китайската компания, като това ще стане в края на третото или през четвъртото тримесечие на годината.

Междувременно говорител на Dell каза, че компанията не иска да споделя публично графика си. „Можем да потвърдим, че разработваме шлем, подобно на много други OEM производители, базиран на спецификациите на Microsoft. В момента сме много натоварени да оценим цялостното изживяване, което трябва да отговаря на очакванията на Dell“, добави той.

3Glasses и Asus вече разработват шлемове Windows Mixed Reality, но дати за пускането им на пазара не са известни засега. 3Glasses е водещ партньор на Microsoft, а нейният шлем може би ще бъде показан на хардуерно събитие на Microsoft в Пекин в края на този месец.

Шлемовете Windows няма да работят с всяко PC. Минимумът, от който се нуждае компютърът, е чип Intel Core i5 (Kaby Lake), както и най-новата вградена графика на Intel.

Много добрата PC производителност е важна за безпроблемното изживяване, каза Грег Съливан, говорител на Microsoft.

Самостоятелен графичен чип би предоставил по-добро изживяване. Това е минималното изискване за Oculus Rift и HTC Vive, които не работят с интегрирана графика.

Шлемовете ще поддържат PC-та, базирани на набора от инструкции x86, добави Съливан. Той не можа да предостави спецификации за поддръжката на чиповете AMD Ryzen. Microsoft беше казала преди, че шлемовете ще поддържат чиповете на AMD от ново поколение, а това са именно Ryzen.

Спецификациите на Microsoft за шлемовете не включват лаптопите 2-в-1 с Windows 10 с чипове Snapdragon на Qualcomm, които ще се появят до края на тази година. Qualcomm каза, че всички приложения за Windows 10 ще работят на ARM базираните PC-та, така че на теория шлемовете биха могли да бъдат свързани към такива компютри.

IDG News Service

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X