Нови Технологии

BulgariaSat-1 ще бъде изстрелян през юни с рециклирана ракета Falcon 9

Владимир Владков

„Обратното броене до старта на първия български геостационарен комуникационен сателит BulgariaSat-1 започна“, заяви Максим Заяков, главен изпълнителен директор на оператора Булсатком и на компанията Bulgaria Sat, която организира създаването, изстрелването и използването на комуникационното съоръжение.

По последни данни изстрелването на BulgariaSat-1 е планирано за средата на юни. Спътникът ще бъде изведен в геостационарна орбита с ракетата носител Falcon 9 на SpaceX, като първата степен на ракетата е същата, която се приземи успешно на платформа в Тихия океан на 14 януари т.г. „Ракетата за многократно използване е революция в космическите технологии и е шанс за по-малки държави и компании да имат собствени сателити“, заяви Заяков.

Подготовката на изстрелването ще отнеме около месец, включително за дейности по подготвителни тестове, зареждане с гориво, сглобяване към ракетата. Български инженерен екип работи на място в САЩ по всички етапи на проекта, включително по подготовката за изстрелване и орбиталните тестове. След като бъде изстрелян и достигне до геостационарната орбита на 36 000 км над Земята, сателитът ще бъде тестван и донастройван в рамките на още 1 месец, а след това ще започне да изпълнява комуникационните си функции. Българският сателит има 15 години гарантиран живот по договор, но разполага с гориво за още 5 години, което означава, че на практика функционирането му е обезпечено за следващите 20 години.

46% от капацитета на сателита ще се използва от собствени компании на Булсатком на българския и сръбския пазар, на който Булсатком също оперира, добавя Заяков. „Преките ползи за потребителите ще се изразят в повече и по-добри услуги на по-добри пакетни цени“, обясняват от оператора.

Изстрелването на BulgariaSat-1 е последен етап от дългогодишни усилия за създаването на българския сателит. Идейният проект e отпреди 12 г., следват активни дейности по намиране на финансиране, след това на производство от щатската компания SSL, съгласуване и договаряне със стартиращата космическа компания на Илън Мъск SpaceX и самото предстоящо изстрелване с ракетата Falcon 9.

„Подобен проект е изключително технологично, финансово и чисто човешко предизвикателство, заяви Максим Заяков. - През 2006 г., когато избрахме SpaceX да изстрелят сателита ни, те бяха в началото на развитието си, а ние по-голямата компания. 11 години по-късно сме много по-малки от тях. Давам си сметка обаче, че независимо от бизнес средата, ако си здраво стъпил на земята и не търсиш оправдания, а решения – може да достигнеш космоса, включително ако си в България. Илон Мъск и екипът на SpaceX показаха, че хора като тях скъсяват разстоянието и времето за достигане до ново качество на живот чрез достъп до високоразвити технологии. А това е шанс и за България да се фокусира навреме към развитието на нови за нас аспекти на космическата индустрия“, допълва изпълнителният директор на Булсатком и BulgariSat.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X