Нови Технологии

Смартключът BioLock разпознава шофьора и следи здравето му

Владимир Владков

Система за биометрична автентификация, базирана на анализа на електрокардиограма (ЕКГ), разработи научно-развойният отдел на SoftServe, която има развойни центрове в Украйна, Полша и България. Наречена BioLock, системата обещава да направи революция в автомобилната сигурност посредством възможността за идентификация на шофьора чрез вградени във волана биосензори и постоянно следене на здравословните му показатели по време на пътуване, обясняват от българския офис на компанията.

Усъвършенстването на автомобилните технологии и предстоящото навлизане на безпилотните коли повдигат редица въпроси относно сигурността на автомобила и безопасността на пътуващите в него. Прекалената умора, разсейване, хронични болести като диабет и други вредни фактори представляват съществен риск и за шофьора, и за останалите участници в движението. „Чрез внедряването на обработката и биометрично удостоверяване в реално време BioLock предоставя първата в света ЕКГ биосензорна система за анализ, която активно следи здравните показатели на шофьора, а освен това предотвратява кражба на превозното средство“, обясняват от SoftServe.

Според разработчиците, използването на ЕКГ анализ има редица предимства в сравнение с алтернативни методи за удостоверяване като пароли, пропуски и разпознаване на пръстови отпечатъци. „Системата BioLock се използва по-лесно, не се налага помнене или смяна на пароли, а фалшифицирането и измамата на ЕКГ анализа са почти невъзможни, твърдят от компанията. - Интелигентната система може да бъде персонализирана, за да отговаря на нуждите на всеки бизнес или краен потребител от защита на данни или физически активи, включително по-безопасна обработка на плащания, за заключване на велосипеди, на врати, на мобилни устройства или лаптопи.“

Първият прототип на записващото устройство е под формата на таблет с 3D покритие.

След това биосензора за ЕКГ е вграден в автомобилен волан, като разработчиците са проверили всички създадени специални алгоритми, проведени са и редица експерименти в симулирана реални условия. В резултат е създадено устройство, което удостоверява два основни критерия – време за разпознаване под 30 секунди и точно над 70%. BioLock поддържа непрекъснато подаване на ЕКГ данни, като методът е почти невъзможен за фалшифициране, било то чрез емулиране или чрез въвеждане на различни комбинации.


Смартключът BioLock разпознава шофьора и следи здравето му

© Владимир Владков, Computerworld.bg

Интелигентната система предоставя директна комуникация между ЕКГ биосензорите, вградени във волана на превозното средство, и мобилните устройства с цел лесно „разпознаване“ и следене на потребители с просто докосване. Системата вече е внедрена в камионите на компанията за търговски превози Overhaul. Шефът й Бари Конлън обяснява, че технологията на BioLock ще им позволи да виждат непрекъснато дали правилният шофьор е зад волана. „Интегрирането на BioLock добавя нов елемент на защита на шофьорите и на клиентите, но и предпазва от кражби на товарите“, добавя той.

Системата BioLock стана финалист в категорията „Иновации“ на конкурса E-volution Awards 2017, организиран от списание „Forbes“. Тя бе обявена и за „Най-иновативно мобилно приложение“ на WebIt Festival Europe.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X