Нови Технологии

Групата PSA и NuTonomy ще тестват напълно автономно Peugeot 3008s

Владимир Владков

NuTonomy, разработчик на софтуер за самоуправляващи се коли, си сътрудничи с Groupe PSA за интегриране на нейния софтуер заедно с нейни сензори и изчислителни платформи в напълно автоматизираната спортна кола Peugeot 3008, която е преработена от френския производител специално за тази задача.

Стартиращата фирма, която провежда публични тестове на услуга със самоуправляващи се коли в Сингапур, тества свои автономни превозни средства по улиците на Бостън. Тя обяви, че очаква да започне да тества самоуправляващи се коли 3008s по пътищата в Сингапур от септември.

NuTonomy е стартираща фирма, основана от двама експерти от Масачузетския технологичен институт (MIT), специализирани в областта на роботиката и интелигентните превозни средства. От август м.г. тя започна да предлага пътувания чрез своите автономни таксита в Сингапур, макар и на избрани потребители, като за целта подписа споразумение с Ръководството за наземен транспорт (LTA) на Сингапур.

Партньорството между NuTonomy и PSA Group прилича на това между Waymo, поделение на Alphabet, компанията майка на Google, което започна да вгражда своята автономна технология в колите на Fiat Chrysler Automobiles. Uber и Daimler също обединиха усилията си през януари т.г. за развитие на безпилотните коли.

Groupe PSA започна да тества автономни коли на обществени пътища във Франция през юли 2015 г. и до март 2017 г. тя започна да предлага възможност „на неспециалисти“ да експериментират с нейните автономни коли по улиците на Париж и като шофьори, и като пътници. Компанията планира да продължи тестовете с още потребители през юни.

Демонстрационните модели на PSA, тествани от шофьори, са снабдени с автономни функции от нива 3 и 4, като те ще бъдат последвани от напълно автономни коли, които компанията ще пусне след 2020 г.

Автономните коли от ниво 3 изискват от шофьора да се намеси при някои спешни случаи, докато колите от ниво 4 могат да обслужват всички функции на шофьора, включително реакция на събития, дори ако той не се намеси, показват спецификациите на стандартизиращата организация SAE International. Peugeot 3008s с технологии на NuTonomy ще оперират в напълно автономен режим, който отговаря на най-високото ниво 5.

Впрочем повечето ключови компании, които се занимават с новото поколение автомобилни технологии, било то на автономни коли или модели с алтернативни горива, се следят в интересен индекс на стартъпа Dryve. Сред тях са не само Tesla, General Motors, FIAT Crysler и Ford, a и Alphabet (Google), Nvidia, Intel, Delphi Automotive и редица други. Според Dryve именно тези компании ще създадат голяма добавена стойност през следващите години, а индексът следи коя от тях се развива по-бързо, а коя „губи“ състезанието.

IDG News Service

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X