Нови Технологии

Колата ще излъчва видео наживо в облака начина ви на шофиране

Владимир Владков

Самоуправляващите се коли ще станат още по-усъвършенствани с все повече вградени компютри, сензори, камери и WiFi, а количеството данни ще скочи, предоставяйки на автомобилните производители, застрахователите и други богата информация, в която да ровят.

Една автономна кола може да генерира до 100 GB данни всяка секунда, казва анализаторът от Barclays Браян Джонсън в своя блог.

Ако това бъде екстраполирано до щатския автопарк – над 260 милиона автомобила, то автономните коли и камиони биха генеририрали около 5800 екзабайта, казва Джонсън.

С други думи на дневна база би имало достатъчно „сурови“ данни за запълване на 1,4 милиона мобилни центрове „Snowmobile“ на Amazon AWS - побират се в камиони влекачи, всеки от които разполага с капацитет за съхранение по 100 петабайта, а конвоят от тези камиони ще е с дължина 11 000 мили. „Дори при компресия на данните с коефициент 10 000, конвоят пак ще е дълъг поне една миля“, изчислява Джонсън.


Колата ще излъчва видео наживо в облака начина ви на шофиране

© Владимир Владков, Computerworld.bg

Тест на автономна кола на Uber по улиците на Питсбърг.

Големите данни ще бъдат „в основата на промяната и на разрушаването на бизнес моделите“ в автомобилния бранш, а управлението на толкова голям обем от данни ще изисква нови решения за съхранение и за анализ, пише още в доклада.

Сигурността ще е ключова област, в която автомобилните производители ще съсредоточат усилията си. Модерната кола има 50 до 150 електронни контролера ECU (тънки компютри), и до до 100 млн. реда код. А на всеки 1000 реда код има поне по 15 бъга, т.е. потенциални задни врати за хакерите, казват анализаторите.

В днешните превозни средства контролерите ECU са свързани през вътрешна контролерна мрежа, инфоразвлекателни системи и все повече камери и радари, част от съвременни системи за подпомагане на шофьорите, които вече създават големи количества данни, използвани от автомобилните производители, а след това изтривани.

„В бъдеще всички такива данни могат да бъдат качени в облака – в реално време през 4G, а някой ден и през домашни WiFi мрежи, или да бъдат качвани спорадично през сервизен център (като оригиналния Tesla Roadster)“, пише в доклада.

Колите ще произвеждат данни, свързани с автомобилните системи, околната среда, информация за шофьора и пътниците. Автомобилните данни ще съдържат исторически справки като нива на горивото в колата, скоростта, ускорението, GPS позициите, а в при инцидент „снимка“ на данните преди катастрофата, както и предупреждения до службите за спешна помощ.


Колата ще излъчва видео наживо в облака начина ви на шофиране

© Владимир Владков, Computerworld.bg

Самоуправляващият се камион на Otto, превозващ Budweiser по магистрала I-25 в Колорадо.

Данните за пътниците и шофьора ще включват информация за използването на инфоразвлекателните системи, климатика, предпочитания за местата, дори стил на шофирането – например дали колата се шофира „спортно“ или „икономично“.

„Всичко това може да бъде записано, качено и използвано за прекрояване на изживяванията в колата според вкуса на пътниците“, пише в доклада.

Данните за околната среда ще включват информация от скенерите LiDAR, камерите и другите датчици.

„Колата може да се превърне във вакуум, събиращ данни, пише Джонсън в доклада си. - Помислете за милионите превозни средства, разчитащи на Google StreetView, които са способни да обновяват наживо изгледа на всяка улица навсякъде по няколко пъти на ден. Тези данни не само могат да се добавят като слоеве върху традиционните HD карти в почти реално време, те имат потенциал да предложат разнообразни прозрения.“

Например видео данните могат да се използват за определяне доколко пълен е паркингът по всяко време на деня или какви цени се рекламират на витрината на магазина, коментира Джонсън.


Колата ще излъчва видео наживо в облака начина ви на шофиране

© Владимир Владков, Computerworld.bg

„Освен това инсталираните камери могат да изместят продаващите се разнообразни бордови камери, особено при записа на изображения от моментите преди катастрофите“, пише Джонсън.

Компаниите, които най-вероятно ще капитализират Големите данни от автомобилите, са автомобилните производители, които изграждат нещата „от нулата“, като например Tesla, която предлага „изчистена автомобилна архитектура със солидна база данни“ и външните доставчици на части като Delphi. Очаква се именно тя да осигури аналитични механизми за по-старите и новопроизведените автомобили и камиони. Mobileye, производител на технология за автомобилни чипове (наречена EyeQ), има силно присъствие и на пазара за картографски услуги и сезори за камери, твърди докладът.


Колата ще излъчва видео наживо в облака начина ви на шофиране

© Владимир Владков, Computerworld.bg

Mobileye и Delphi планират да започнат през 2019 г. производство на своята платформа „Central Sensing Localization and Planning“ за самоуправляващи се коли в градски условия и при шофиране по магистрали.

Наскоро Intel придоби Mobileye за $15,3 млрд., за да стимулира съюза между двете компании и BMW, планирайки пускане на автономни коли през 2021 г.

През миналата година Браян Крзанич, СЕО на Intel наблегна върху критичното значение на автомобилния пазар за компанията, като каза, че индустрията трябва да е подготви за потопа от данни, който ще изисква „безпрецедентни“ нива на „изчислителна мощ, интелигентност и свързаност“. Крзанич каза, че автомобилната индустрия трябва да се подготви за огромни обеми от данни - около 4TB, генерирани от всяка кола всеки ден.

Инвестиционното поделение на Intel Intel Capital планира да похарчи $250 млн. допълнителен нов капитал през следващите 2 г. за разработката на технология за автономно шофиране.

Intel си партнира с производители на технологии за автономно управление като компанията за автомобилни камери Mobileye и производители като BMW за създаването на напълно автономни превозни средства до 2021 г .


Колата ще излъчва видео наживо в облака начина ви на шофиране

© Владимир Владков, Computerworld.bg

Автономната кола BMW i3 е разработена съвместно от BMW, Intel и Mobileye

И макар че току-що цитираният сценарий за автомобилни Големи данни подкрепя маркетинга, базиран на местоположението, Barclays смята, че планините от данни ще бъдат богато рудно находище за услуги, свързани с колите като застрахователни планове, базирани на начина на употреба, и сервизна поддръжка на базата на прогнози. Сценарият за употреба с най-висока добавена стойност би бил поддържан само от напълно автономно шофиране (нива 4 и 5) с помощта на цифрови карти и видео данни от сензорите, които биха предоставяли обучение на алгоритмите за автономно шофиране.

„В рамките на картографирането Auto Big Data могат да поддържат видео наживо от гражданите, покриващо всеки километър от всеки път по света, пише Джонсън. - Макар че в момента не е изгодно да се излъчва постоянно видео към облака, в бъдеще това би било възможно заради поевтиняването на мрежовата свързаност и на съхранението на данни.“

Екзабайтите от данни, които се очакват в бъдеще, ще се записват основно в облака, където анализите за данни и облачните платформи за съхранение ще бъдат нужни за създаването и съхранение на полезна информация. Тези две тенденции могат да капитализират ползите от автомобилните Големи данни, успявайки да компресират данните и да извлекат от тях ключови „събития“, пише Джонсън.

„Дори в света след 5G не е практично обработването на сурови данни, така че аналитичните механизми в колата могат да станат по-важни от мотора в превозните средства“, твърди Джонсън.

До 2020 г. 75% от колите по света ще бъдат свързани към интернет чрез вграден Wi-Fi, а ръстът на свързаните към интернет преввозни средства ще доведе до приходи в размер на около $2,94 милиарда, според изследване на Topology, поделение на TrendForce. Освен това автономните или напълно самоуправляващите коли ще се произвеждат серийно до 2020 г., защото основните автомобилни производители се ангажираха през последните години да инвестират в научно-развойни дейности, допълват от Topology.

Автомобилните производители вече инвестират сериозни суми в изкуствен интелект, който да контролира самоуправляващите с коли. Например Ford планира да похарчи $1 милиард през следващите 5 г. за изкуствен интелект, поддържайки развитието на технологии за автономни коли.

„Всеобщата мантра в Силициевата долина е, че данните са новият петрол. Ентусиазмът на бизнес, който генерира и анализира данни, е заразил цялото технологично пространство, пише Джонсън. - За разлика от петрола, който в края на краищата е ограничен и привършващ ресурс, данните и сценариите за употребата им ще растат експоненциално.“

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X