Нови Технологии

Българският сателит вече пътува към космическия център Кейп Канаверал

Владимир Владков

Финалните проверки на първия български геостационарен комуникационен сателит BulgariaSat-1 приключиха миналата седмица и сателитът се подготвя от производителя Space Systems/Loral (SSL) за транспортиране до космическия център Кейп Канаверал. Последните тестове са включвали симулирано разгръщане на слънчевите панели на сателита в среда с нулева гравитация, финална интеграция и проверка на антените, както и няколко други важни теста, които гарантират, че сателитът ще работи безупречно през предвидения полезен живот, обясняват от България Сат.

Устройството ще бъде пренесено до стартовата площадка в специален хай-тек контейнер, в контролирана среда с регулирана температура и влажност. По този начин ще се гарантира, че въздухът около сателита е свободен от частици, допълват от българския сателитен оператор.

На стартовата площадка във Флорида екипи на SSL, SpaceX и България Сат ще работят заедно, за да го интегрират към ракетата-носител Falcon 9 на компанията на Илън Мъск, а следто това ще го заредят с гориво. „След като бъде изстрелян от ракетата носител Falcon 9 до геостационарната трансферна орбита, сателитът ще използва своите двигатели, за да достигне до българската позиция на геостационарната орбита. В рамките на 30 дни след изстрелването сателитът ще е в оперативна готовност да излъчва с високо качество голям брой ТВ програми за крайните потребители“, коментират от България Сат.


Българският сателит вече пътува към космическия център Кейп Канаверал

© Владимир Владков, Computerworld.bg

„Изключително доволни сме от успешното приключване на всички тестови процедури и преминаваме към транспортирането на сателита до площадката, като в момента сме на етап планирането на прозорец за изстрелването му в Космоса. Първият български геостационарен комуникационен сателит в историята на България ще осигури телекомуникационни услуги за потребителите в България, на Балканите и в останалата част на Европа с повече на брой и с по-висока резолюция канали“, заявява в прес съобщение Максим Заяков, изпълнителен директор на Булсатком и на България Сат.

Преди месец Falcon 9 на Space X стана първата ракета, чиято първа степен бе изстреляна успешно повторно, а след това се приземи на плаваща платформа. Не е ясно дали за изстрелването на BulgariaSat-1 ще бъде използвана „нова“ или рециклирана ракетата носител, но плановете са изстрелването да се осъществи до юни т.г.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X