Нови Технологии

Всеки може да управлява тези живи роботи през чата

Владимир Владков

Случвали ли ви си е ваш приятел или роднина да отиде на екзотично място и да установите, че всъщност и вие „виртуално“ сте с него там чрез публикациите му в социалните мрежи? Е, сега вече можете да живеете виртуално на друго място и чрез робот.

Стартиращата фирма от Сан Франциско Let's Robot дава възможност на потребителите да контролират своята флотилия от роботи през чат стая. Потребителите пишат команди в чата, за да преместят роботите в дадена посока или да си „поиграят“ с техните LED светлини. Можете да мислите за него като за интерактивен аватар.

„Когато започнах, исках да направя първото в света интерактивно шоу наживо, в което участват и роботи“, каза Джилиан Огъл, основател и CEO на Let's Robot. Тя скоро открила, че техническа инфраструктура за създаването на такова шоу не съществува, така че с помощта на няколко инженери тя се заела да създаде своя собствена.

„Започнах да правя подземия и лабиринти в хола си“, добавя тя. Let's Robot вече има 10 000 активни потребители, които се логват всяка седмица, за да проучват с роботите различни места или да се опитат да завършат с тях определени мисии.

Досегашните събития включват търсене на съкровища, както и покани за парти на роботи. Според Twitch страницата на компанията излъчванията наживо са всеки вторник и четвъртък от 1 до 3 следобед местно време. Списъкът с предстоящи събития включват правене на сандвич за Огъл и рисуване с Боб Рос.

Let's Robot използва отворен API интерфейс, така че всеки може да направи свой робот и да го интегрира в платформата. Огъл обаче добавя, че компанията се надява да разработи потребителска версия на роботите, която да продава на онези, които нямат умения по роботика.

Магдалена Петрова, IDG News Service

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X