Нови Технологии

Изкуствен интелект на IBM заменя зрението на слепи хора

Владимир Владков

След 30 години повечето увреждания ще бъдат облекчени чрез изкуствен интелект. Конгнитивните помощници, базирани на изкуствения интелект, ще допълват всяко наше сетиво, заявява д-р Чейко Асакава, IBM Fellow пред корпоративния сайт на IBM. „Представете си, че в бъдеще ще имате възможност да ползвате информация по всяко време, без да я четете или да я чувате. С изкуствения интелект много от уврежданията вече няма да представляват толкова голям проблем. Бих желала да се родя след 30 г. Но може би още по-рано автономните коли ще станат достъпни и за слепите, така че с нетърпение очаквам това“, коментира тя.

Д-р Чейко Асакава, IBM Fellow, е посветила кариерата си на разработката на технологии, които правят света по-достъпен за хората с увреждания. Самата ослепяла на 14-годишна възраст, днес Чейко помага за развитието на редица пионерски технологии, включително практичен гласов браузер през 90-те години, който отваря Интернет света за незрящите. Като член на Университета Carnegie Mellon, тя ръководи и усилията за разработката на навигационна система с изкуствен интелект за слепи хора и хора с други увреждания.

„Изкуственият интелект позволява на слепите хора „да виждат“ света и да го проучват, коментира Чейко Асакава в интервю за сайта. - В момента работим по проекта за конгнитивна помощ за хората с визуални увреждания (Cognitive Assistance Project for Visual Impairment). Хората с нормално зрение виждат нещата около тях, така че винаги получават и контекст. За нас (за слепите) такава контекстна информация няма. Ще я получим през изкуствения интелект, но само когато технология като компютърното зрение се свърже с познанията и когато Интернет на нещата предостави информация за местоположението. Зрението и знанията трябва да стигат до човека много бързо и да взаимодействат с него. Това е много важно когато системата за изкуствен интелект указва посоката или предоставя контекста за нещата около вас, докато ходите. Ние работим именно върху това чрез нашето приложение с отворен код NavCog.

Според нея, подпомагането на слепите е едно от най-големите предизвикателства пред учените, но технологията NavCog ще помага и на други, например на хора в инвалидни колички. „Наскоро пътувах до Ню Йорк с голям куфар и не можах да намеря ескалатор, така че се наложи да мъкна сама куфара по стълбите. При същата ситуация някой в инвалидна количка ще има нужда от указание, за да избегне стълбите. Това важи и за възрастните хора. Те ще имат нужда от помощ и в магазините, при разпознаване на продуктите, ако зрението им е лошо, a GPS приемниците не вършат работа на закрито“, допълва Чейко.

Тя дава пример за приложение и при обикновени потребители, попаднали в чужда страна, които не могат да прочетат табелите на улицата или менюто в ресторанта, написано на непознат език.

Технологията в приложението NavCog обаче работи и вътре в сградите. „Използваме машинно обучение, за да обучим системата да използва сензорите в смартфоните, както и Bluetooth радиовълните от маяците (beacons), чрез които да определи вашето местоположение“, казва Чейко. За да се предостави подробна информация, от която се нуждаят хората с нарушено зрение, за да проучват реалния свят, „маяците“ трябва да са поставени на всеки 5 до 10 метра. Те могат да бъдат вградени в много лесно в елементи от сградите, добавя тя.

Радиовълните обаче се променят. „Затова трябва да използваме машинно обучение, което да помогне на системата да изчисли най-вероятното ви местоположение“, обяснява тя. Благодарение на този обучаващ алгоритъм се постига точност 1 до 2 метра, което е важно, за да бъде системата ефективна за потребителя. „Продължаваме да работи върху алгоритмите за машинно обучение, за да подобрим точността и да намалим броя на маяците, които трябва да бъдат инсталирани“, споделя Чейко.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X