Нови Технологии

Учен предлага изоставяне на Закона на Мур с цел прогрес на компютрите

Computer World

Изоставянето на Закона на Мур вероятно ще е най-хубавото нещо, което може да се случи в сферата на компютрите. Тази стъпка ще позволи изживяване на вече остаряващите архитектури, които задържат иновациите в областта на хардуера. Такава е гледната точка на изявения учен Ричард Уилямс, работещ в областта на нанотехнологиите и член на Hewlett Packard Labs.

Законът на Мур представлява наблюдение, направено от един от съоснователите на Intel, Гордън Мур, през 1965 г. и през годините е изиграло важна роля, помагайки при създаването на по-компактни и по-бързи компютри. То гласи, че гъстотата на транзисторите в процесорите се удвоява на всеки 18-24 месеца, като цената на производството на чиповете спада.

Всяка година компютри и мобилни устройства, които са значително по-бързи от своите предшественици, могат да бъдат купени за същите средства благодарение на насоките на Закона ма Мур. Наблюдението помага за повишаване производителността по предвидим начин, като в същото време минимизира разходите.

Всъщност Уилямс е поредният, който се присъединява към увеличаващата се група учени, които предвиждат „смъртта“ на Закона на Мур. Краят му „може да се окаже най-хубавото нещо, което се е случвало в областта на компютрите от десетилетия“, пише той в научна статия, публикувана в последния брой на изданието IEEE Computing in Science and Engineering.

Краят на „закона“ се очаква да увеличи креативността при създаването на чипове и компютри, а също така да премахне част от ограниченията, стоящи пред инженерите и учените от областта, счита Уилямс. Дори нещо повече, според специалиста въпросното правило ограничава иновациите при създаването на компютри.

Какво обаче следва? Уилямс предвижда, че ще бъдат създадени устройства, работещи на базата серии от чипове и ускорители, подобно на ранните версии на високопроизводителните системи. Също така централно място в компютрите може да заеме паметта, а не процесорът, както е в момента. Това е концепция, която се казва „memory-driven computing“.

През ноември миналата година Hewlett Packard Enterprise (HPE) обяви, че е провела успешна симулация на такава архитектура. Проектът, наречен The Machine, разполага с памет, която се използва едновременно като DRAM и твърд диск. По време на демонстрациите е било установено, че подобна машина би могла да ускори значително работата на приложенията. Според HPE ускорението може да достигне 8000 пъти. Също така за споменатата обща памет могат да бъдат използвани т.нар. мемристори (в чието създаване е участвал Уилямс), които позволяват на паметта да следи за повтарящи се модели в данните.

В по-далечна перспектива пък т.нар. невроморфни чипове, работещи подобно на мозъка, биха могли да развият допълнително компютрите. HPE вече разработва чип, чиято цел е да имитира работата на човешкия мозък, като върху подобни разработки са фокусирани още IBM и Qualcomm, както и университети от Европа и САЩ.

„Въпреки че разбирането ни за работата на мозъка днес е ограничено, ние знаем достатъчно, така че да изграждаме вериги за ускоряване на определени изчислителни задачи“, пише Уилямс в споменатата статия.

Приложения като машинното обучение показват нуждата от нови чипове. Според IBM техният процесор, наречен TrueNorth, e по-бърз и енергоефективен спрямо традиционно използваните за целта графични процесори (GPU).

Уилямс предполага, че ASIC и FPGA (програмируема логическа матрица) също могат да играят роля в епохата след Закона на Мур. Тези технологии ще използват бързи връзки като Gen Z, която бе представена миналата година и ще бъде поддържана от големи производители на процесори и доставчици на сървъри като Dell и HPE.

Квантовите компютри също са своя ранен стадий на развитие и се разглеждат акто потенциален заместител на съвременните архитектури. Пред тях обаче по всяка вероятност стоят още десетилетия развитие, преди да достигнат до ежедневните приложения.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X