Нови Технологии

AMD ще прави VR шлемовете безжични, закупувайки Nitero

Computer World

AMD обяви, че е закупила „интелектуална собственост и ключови инженерни таланти от Nitero”. Компанията предлага технологии за шлемове за виртуална реалност (VR) и добавена реалност (AR).

Според производителя процесори новата му придобивка ще разшири портфейла от възможности, предлаган на компаниите за VR продукти. Вероятно най-важната сред тях ще технологията мулти-гигабитова безжична връзка, което ще помогне на потребителите да се освободят от кабелите при използване на продукти за виртуална и добавена реалност.

„Оплитащите се кабели на шлемовете често пъти са значителна пречка за широкото разпространение на VR – счита Марк Пейпърмастър, главен технологичен директор и старши вицепрезидент на AMD. – Новата придобивка на безжична VR технология е насочена към решаването на това предизвикателство.”

Nitero е проектирала чип и специална антена, работеща в милиметровия обхват, за да адресира предизвикателствата пред безжичните VR и AR. Използвайки високопроизводителна безжична комуникация при честота 60 GHz, технологията има потенциала да осъществи многогигабитно предаване с ниско закъснение. Според AMD технологията няма да изисква пряка видимост между устройствата (например компютъра и шлема), както е при традиционните високочестотни системи работещи в милиметровия обхват

„Нашият инженерен екип е от световна класа и неговите усилия са съсредоточени върху решаването на трудната задача за изграждане на безжични VR технологии, които могат да се интегрират в шлемовете от следващо поколение – споделят съоснователят и главен изпълнителен директор на Nitero, Пат Кели, който се присъединява към AMD като корпоративен вицепрезидент по интелектуалната собственост на безжичните решения. – Ние се радваме, че ще имаме своята роля в дългосрочната технологична визия на AMD.”

Безжичната връзка е логична посока на развитие за виртуалната и добавената реалност. Продукти като Oculus Rift и HTC Vive предлагат картина с високо качество, но ограничават движенията.

Междувременно на пазара вече има решения, изпълнени във вида „всичко в едно“. Такъв продукт са очилата за добавена реалност HoloLens на Microsoft. При тези продукти обаче основният недостатък е ограниченият живот на батерията. На миналогодишното издание на изложението CES бе представен и шлемът Sulon Q, оборудван с AMD FX-8800P процесор и четири Radeon R7 графични ядра. Той обаче все още не е пуснат в продажба.

Самата AMD няма да предлага собствени VR шлемове, но възнамерява да се превърне в доставчик на всички технологии необходими за тази цел. Тя ще и опакова заедно с останалите си продукти – централни процесори и видеочипове. Засега не се знае как технологиите на Nitero ще бъдат интегрирани в предложенията на AMD.

Nitero пък вече е представяла продукти, базирани на технологията WiGig, която позволява безжичен трансфер на данни с гигабитови скорости. Плановете на Intel за намаляване на кабелите при персоналните компютри при свързване с периферни устройства също са основани на нея.

Компанията притежава голямо количество патенти за осигуряване на стабилна безжична връзка чрез WiGig. За внедряване на нейните технологии са е необходим специален хардуер и за двете устройства, както за шлема, така и за компютъра (или смартфона).

От AMD не споделят колко са платили за Nitero. Стремежът на производителя на процесори да стъпи сериозно в сферата на VR и AR обаче е очевиден.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X