Нови Технологии

Изкуственият интелект AlphaGo ще играе с шампиона на китайския шах Го

Владимир Владков

Програмата AlphaGo на DeepMind ще тества своите възможности за изкуствен интелект през май срещу топ играча по китайския шах Го Ке Цзе (Ke Jie).

Мачът от 3 игри в китайския град Вужен между AlphaGo и китайския състезател ще се състои около година, след като компютърната програма победи с 4:1 водещ играч – южнокореецът Лий Седол. Китайската игра Го изисква много по-сложна стратегия от традиционния шах.

По време на играта участниците местят черни и бели плочки, наречени „камъчета“, по решетка с линии 19 на 19. Целта е да се пленят камъчетата на противниковия играч чрез заобикалянето им и обкръжаването на повече „празна територия“. AlphaGo се разглежда като основен претендент заради способността си да се учи от своя опит, което понякога води до ходове, различни от човешките, които обаче са доста успешни.

След загубата на Лий някои анализатори на играта заявиха, че AlphaGo ще се затрудни срещу Ке.

Освен мачът с Ке AlphaGo ще се състезава в игри с противници, включващи както хора, така и други програми с изкуствен интелект. В играта “Pair Go” един китайски професионален играч ще играе срещу друг, но и двамата ще имат собствени съотборници AlphaGo, редуващи ходовете, „така че концепцията за „съвместно учене“ е буквална“, написа в блога си Демис Хасабис, главен изпълнителен директор на DeepMind.

DeepMind изглежда доста по-уверена във възможностите на AlphaGo, тъй като програмата ще вземе участие срещу “Team Go” - отбор от петима водещи професионални играчи от Китай. Тези играчи ще „работят заедно, за да тестват креативността и адаптируемостта на AlphaGo към техния комбиниран стил“, добавя Хасабис.

AlphaGo следва стъпките на компютъра Deep Blue, който победи на шах Гари Каспаров през 1997 г. Друг компютър на IBM - Watson, спечели през 2011 г. викторината Jeopardy.

Watson се превърна в технология, която IBM комерсиализира, за да предлага обработка на естествени езици и машинно обучение за анализ на неструктурирани данни.

DeepMind, придобита от Google през 2014 г., вече е част от групата Alphabet. Тя описа AlphaGo на южнокорейския мач с Лий като прототип, който се нуждае от още много тестове и обучение на платформата. Игрите, в които програмата ще играе във Вужен, очевидно са предназначени за демонстрация на AlphaGo.

AlphaGo вече игра с Ке и други водещи играчи по време на неофициални онлайн игри, пишат някои издания. „Сега, когато неофициалните тестове са приключени, гледаме напред и ще играем официални срещи в сътрудничество с организатори и експерти по Го“, написа Хасабис в Twitter през януари.

Google използва методите за машинно обучение, вградени в AlphaGo, за справяне с проблеми като намаляване на енергийното потребление. Тя използва машинното обучение и в много от своите продукти, включително Google Photos и в преводача Google Translate.

IDG News Service

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X