Нови Технологии

Рециклирана ракета носител на SpaceX изведе в орбита сателита SES-10

Владимир Владков

Геостационарният сателит SES-10 на едноименната европейска компания стана първият, изведен в орбита с помощта на повторно използвана ракета носител. Този технологичен пробив в областта на космическите технологии е дело на пионера в редица други области – Илън Мъск и неговата компaния SpaceX, а ракетата носител Falcon 9 бе изстреляна от Космическия център Кенеди на НАСА във Флорида на 30 март в 18:27 местно време.

Повторното използване на ракета носил е ключова цел за SpaceX още от създаването на компанията. При първото изстрелване през март 2016 г. малката ракета Falcon 1 притежаваше и парашутна система, чиято цел бе да върне първата степен на ракетата невредима обратно на Земята. Ракетата Falcon 9 осъществи първия си полет през юни 2010 г. с макет на космическия кораб Dragon. Оттогава ракетата премина през много подобрения, тестове, изстрелвания, включително няколко зрелищни провала, като при последния през септември м.г. ракетата се взриви по време на зареждане преди статичния тест, унищожавайки и „полезния сателитен товар“ - Amos 6.

Именно затова вчерашното извеждане в орбита на сателита SES-10 се възприема като голям успех и за двете компании. “Радостни сме от успешното повторно изстрелване на ракетата носител Falcon 9. Това е исторически крайъгълен камък по пътя към пълно и бързо рециклиране на ракетите.“ Заяви Гуен Шотуел, президент и главен оперативен директор в SpaceX. „Радваме се, че постигнахме този успех със SES, които бяха силен поддръжник на SpaceX и иновациите през годините“, коментира Гуен Шотуел, президент и главен оперативен директор в SpaceX.

“Успешното изстрелване на SES-10 на борда на първата рециклирана ракета носител на SpaceX дава старт на нова ера в космическите програми. Горди сме, че партнираме със SpaceX в това иновационно приключение, за използването на употребявана ракета носител, която ще направи управлението на полезните товари и разходите по изстрелването значително по-ефективни", заяви Мартин Халиуел, главен технологичен директор в SES.

SES-10 е третият сателит на люксембургската компания, изведен в орбита от SpaceX. SES e водещият в света сателитен оператор с флотилия от над 50 геостационарни сателита и 12 сателита на средна земна орбита (MEO). Сателитът й SES-8 бе изстрелян от SpaceX през декември 2013 г. на борда на Falcon 9 v1.1, а сателитът SES-9 не изведен в орбита с помощта на Falcon 9 Full Thrust през март 2016 г.

На борда на сателита SES-10 има апаратура в Ku обхвата с 55 транспондера с еквивалент 36MHz, от които 27 са допълнителни. Сателитът ще изпълнява различни мисии в орбита, една от които ще е да осигурява покритие над Латинска Америка. Мощните излъчватели на SES-10 ще подсигурят телевизионно излъчване директно до дома за ТВ дистрибутори, има и капацитет за мобилни услуги.

Тежащият малко над 5,2 тона сателит е построен от Airbus Defence and Space на базата на платформата Eurostar 3000. Сателитът разполага с плазмено-електрически двигател за маневриране в орбита и химически двигател за първоначално набиране на височина. Проектният оперативен живот на сателита е поне 15 г. Той ще замени работещите от началото на 90-те години на миналия век спътници AMC-3 и AMC-4 на орбитлна позиция 67 градуса Запад и ще осигури допълнително покритие над Мексико, Централна Америка, Южна Америка и Карибския басейн.

На SpaceX разчита и първият български геостационарен сателит BulgariaSat-1 на оператора Булсатком. Според предварителните планове BulgariaSat-1 трябваше да бъде изстрелян до края на 2016 г. чрез ракетата носител Falcon 9 на SpaceX. Засега няма потвърдена нова евентуална дата за извеждане в орбита.

BulgariaSat-1

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X