Нови Технологии

Microsoft ще сключва патентни споразумения за свързана кола

Владимир Владков

Стремежът на Microsoft да навлезе по-мащабно в обещаващата сфера на свързаните коли бе подкрепен от ново патентно споразумение с Toyota. Вторият в света автомобилен производител ще има достъп до редица патенти на Microsoft като част от сделка, обявена тази седмица.

Вместо да се опитва да създаде сама високотехнологичен автомобил, Microsoft се фокусира върху автомобилните производители, предоставяйки им инструментите, от които се нуждаят, за да създадат по-интелигентни превозни средства, а сделката с Toyota е първата от серия подобни споразумения, според очакванията на Microsoft.

Компанията предлага цял пакет облачни услуги, предназначени да подпомагат разработката на свързани с интернет коли, а освен това интегрира своя виртуален помощник Cortana в автомобили, както го прави вече в компютри, телефони и други устройства. В бъдеще свързаната кола може да се превърне в „разширение на колела“ на служебния офис чрез интеграция с Office 365 например.

Патентните, за които компанията продава лицензи, покриват широк спектър от технологии, включително операционни системи, изкуствен интелект, сигурност и гласово разпознаване. Microsoft няма да даде повече подробности за патентите, включени в тази програма. Тя обяви само, че отдавна разработва софтуер за свързани коли, което означава, че част от предлаганото портфолио е специфично за автомобилния бранш.

Сделката с Toyota включва интелектуална собственост, свързана с технология за обработка на информация и комуникационна технология, използвани в свързаните коли. В типичния за Microsoft стил условията на споразумението останаха тайна.

В миналото автомобилните производители не разчитаха толкова много на крос лицензирани патенти, заяви анализаторът от IHS Игъл Джулиъсен. Той очаква тези и други компании да търсят все повече подобни споразумения. „Това е естествена еволюция, ще видим още много подобни сделки в автомобилната индустрия“, заяви Джулиъсен.

Той смята, че те биха се заинтересували от технологии, които помагат на колите да се свързват сигурно към интернет, включително чрез специални киберзащитни механизми. Именно кибер защитата ще бъде много важна за автомобилните производители, които вече осъзнават рисковете пред непрекъснато свързаната кола и се опитват да се справят с тях в бъдещите си модели.

IDG News Service

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X